J. B. | 22. 11. 2022, 11:28

(FOTO) Zvezdniki stisnili rep med noge, novinarji in novinarke pač ne: odmevna dejanja, s katerimi jezijo katarske šejke

Twitter/Grant Wahl/Ava wfc/fotomontaža

Številni predstavniki sedme sile so na svetovnem prvenstvu stopili skupaj in storili nekaj, česar si nogometaši niso upali.

Grožnja s kartonom rumene barve je bila dovolj, da so kapetani nekaterih največjih nogometnih reprezentanc stisnili rep med noge. Harry Kane (Anglija), Manuel Neuer (Nemčija), Virgil van Dijk (Nizozemska) in drugi so želeli v Katarju na rokah nositi mavrične trakove z napisom "ena ljubezen", kakopak v znak podpore gibanju LGBTQ+, in sicer v državi, v kateri je istospolna usmerjenost z zakonom prepovedana. Katarski organizatorji so pričakovano zagnali vik in krik, pritisnili na mednarodno nogometno zvezo, ta pa je sprejela odločitev, da bo vsak, ki bo kršil pravila glede tega, kaj je na igrišču dovoljeno nositi in kaj ne, kaznovan.

Mala kazen, veliko sporočilo

"To je bila velika napaka. Kapetani bi si morali nadeti trakove za tekme prvega kroga. Res je, bili bi kaznovani. Toda to bi bila majhna žrtev v primerjavi s sporočilom, ki bi ga poslali v javnost," je bil kritičen legendarni Irec Roy Keane.

Česar si v Katarju ne upajo narediti kapetani, počnejo pogumni novinarji in novinarke. Alex Scott, ki dogajanje v Katarju pokriva za britansko medijsko hišo BBC, si je v neposrednem prenosu z roba igrišča na roko nadela trak, ki so ga sicer želeli nositi kapetani. To ni prva protestna poteza, s katero je na tem svetovnem prvenstvu postregel BBC. Slednji ni želel prenašati otvoritvene slovenosti, namesto tega je v tem času predvajal vsebine o kršenju človekovih pravic v Katarju.

Zadrževali so ga pol ure

Svojo zgodbo je z javnostjo delil tudi ameriški nogometni novinar Grant Wahl. Ta je želel na stadion vstopiti z majico, na kateri je bil natisnjen ogromen mavrični krog. Wahla so na vhodu zaustavili varnostniki, zahtevali, da se preobleče, mu grozili, iz rok iztrgali mobilni telefon, s katerim je želel posneti dogajanje, in ga celo zadržali za pol ure. Enaka usoda je doletela novinarja New York Timesa Andrewa Dasa, ki se je kolegu postavil v bran.

"Sem v redu, toda vse skupaj je bilo povsem nepotrebno. Sem v medijskem centru in še vedno nosim isto majico," je Wahl pojasnil, da se je na koncu vse dobro izteklo. Poudaril je tudi, da sta se mu opravičila tako vodja varovanja kot tudi predstavnik mednarodne nogometne zveze.

Protestirala je tudi nemška televizijska poročevalka Claudia Neumann, ki si je - tako kot Wahl - oblekla majico v znak podpore gibanju LGBTQ+.

Toda katarski šejki naj bi bili besni kot risi. Neuradno se šušlja, da naj bi zahtevali celo odvzem akreditacij vsem novinarjem, ki bodo še naprej javno podpirali gibanje LGBTQ+. Ob tem poudarjajo, da je istospolna usmerjenost v Katarju nedovoljena in da bi morali obiskovalci države to spoštovati. In če so dosegli prepoved prodaje piva ... 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord