25. 5. 2022, 23:24

Imamo prvega prvaka evropske konferenčne lige, komu je uspelo?

Profimedia

Končnega rezultata se je še posebej veselil znani strateg Jose Mourinho, ki mu je uspelo nekaj, kar v zgodovini evropskega nogometa ni še nikomur. 

V Tirani se je odvilo finale evropske konferenčne lige, na katerem sta se za lovoriko pomerila italijanski nogometni klub Roma, ki ga vodi sloviti Jose Mourinho, in nizozemski Feyenoord. Z rezultatom 1:0 so slavili Italijani.

Tekmo odločil gol v prvem polčasu

Italijani so povedli že v prvem polčasu, ko je mrežo zatresel 22-letni napadalec Nicolo Zaniolo, vodstvo pa jim je, kljub pritiskom borbeno razpoloženih Roterdamčanov, ki so dvakrat zadeli italijansko vratnico, uspelo obdržati vse do konca tekme. 

Prvi trener s tremi evropskimi lovorikami

Z zmago je Rominemu stategu Mourinhu uspel prav poseben podvig, postal je prvi trener, ki je osvojil lovorike s kar treh evropskih tekmovanj. Poleg današnjega naslova je s kluboma Porto in Manchester United v preteklosti zmagal tudi v pokalu Uefa, dvakrat pa je osvojil še Ligo prvakov, enkrat ravno tako s Portom, medtem ko je drugič vodil milanski Inter.

Po 50 letih druga evropska lovorika za Rimljane

Roma je sicer do zdaj osvojila le eno evropsko lovoriko. To je bilo daljnega leta 1961, ko je bila najboljša v pokalu velesejemskih mest (poznejši pokal Uefa in zdajšnja liga Europa), piše slovenski Sportklub. Nekoliko več osvojenih lovorik imajo Nizozemci, ki so bili leta 1970 evropski prvak, v letih 1974 in 2002 pa so zmagali v ligi Evropa.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol