J. B. | 29. 11. 2022, 10:10

Iranski reprezentanti živijo v strahu: lastna vlada družinam nogometašev grozi z zaporom in mučenjem, vse to zaradi ... himne!

Profimedia

Ne drznite si protestirati, v nasprotnem primeru se vam in vašim najbližjim ne piše nič dobrega. Jasno sporočilo za nogometaše izbrane vrste, ki se bori za napredovanje v izločilne boje svetovnega prvenstva.

V Katarju se bo začel zadnji krog predtekmovanja 22. svetovnega prvenstva, za napredovanje v izločilne boje se bosta med sabo udarili tudi reprezentanci Združenih držav Amerike in Irana. Stara rivala, med katerima so odnosi zaostreni predvsem zaradi politike in ne toliko zaradi športa, sta ozračje ogrela že pred tekmo. Na uradni tiskovni konferenci ZDA sta morala selektor in eden od nogometašev kar uro odgovarjati na bizarna vprašanja iranskih novinarjev, ki so jih bolj kot športne zanimale politične teme

Američani so medtem na družbenih omrežjih objavili "predelano" iransko zastavo brez simbola Alaha, kar so storili kot znak solidarnosti z iranskimi ženskami, ki v svoji državi že dlje časa protestirajo zaradi nasilne smrti Mahse Amini.

V Iranu so zaradi ameriške poteze zagnali vik in krik, od Mednarodne nogometne zveze (FIFA) so celo zahtevali, naj ZDA kar izločijo s svetovnega prvenstva!

Strasti so torej močno razvnete, pod hudim pritiskom pa naj bi bili pred tekmo tudi reprezentanti Irana. Kot poročajo številni tuji mediji, je iranska vlada družinam nogometašev zagrozila z zaporom in mučenjem, če se njihovi svojci v Katarju ne bodo držali jasno postavljenih pravil. Iranski reprezentanti so vlado razjezili pred tekmo z Anglijo, ko niso želeli peti državne himne. Po tekmi so celotni iranski odpravi v Katarju prepovedali komunicirati s tujci in ljudmi zunaj njihove reprezentančne baze. Znašli so se pod 24-urnim nadzorom tajnih varnostnih služb, a to ni vse.

Varnostniki, ki zbirajo informacije in spremljajo nogometaše

Kot piše CNN, je pred tekmo z ZDA prišlo do sestanka med predstavniki korpusa iranske revolucionarne garde in šestindvajsetimi reprezentanti. Nogometašem je bilo zabičano, da morajo peti himno, v nasprotnem primeru bodo njihove družine podvržene aretacijam, nasilju in mučenju. Če ne bodo zapeli himne, bodo tudi sami označeni za protestnike in bodo tudi njim grozile podobne sankcije.

Profimedia

"V Katarju je veliko število iranskih varnostnikov, ki zbirajo informacije in spremljajo nogometaše," piše CNN in dodaja, da bo iranska vlada v Katar na tekmo z ZDA poslalo na tisoče plačanih navijačev. Vse zato, da bi ti na tribunah ustvarili vzdušje, ki bi ga iranska vlada lahko izkoristila za lastno promocijo.

Najmanj 450 mrtvih in več kot 18.000 aretiranih

Iranski reprezentanti so se v Katarju pridružili svojim številnim državljanom, ki že več mesecev protestirajo zaradi domnevno nasilne smrti 22-letne Aminijeve. To je aretirala policija, nakar je v priporu izgubila življenje. Policija trdi, da zaradi zdravstvenih težav. Protestniki so medtem prepričani, da je za njeno smrt kriva pretirana uporaba sile policije. V demonstracijah, ki so sledile, naj bi življenje izgubilo najmanj 450 ljudi, več kot 18.000 je bilo aretiranih.