J. B./STA | 24. 11. 2022, 14:49

Kako je kanadski nogometni zvezdnik prehodil trnovo pot od begunskega taborišča do svetovnega prvenstva

Profimedia

Ste prepričani, da vas življenje tepe in se vam vsak dan znova godi krivica? Po tem, ko boste prebrali, kaj vse je moral na poti do svetovnega prvenstva prestati zvezdnik Kanade, boste morda razmišljali drugače.

Posebno zgodbo je v življenju spisal kanadski nogometni reprezentant Alphonso Davies. V življenju je nogometaš, ki je danes zvezdnik nemškega velikana Bayerna, prehodil zahtevno pot od begunskega taborišča pa vse do svetovnega prvenstva v Katarju.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by A D 1 9⚡️ (@alphonsodavies)

Davies se je rodil v begunskem taborišču Buduburam v Gani in se nato v Kanadi posvetil nogometu. Pri tem je zanimivo, da za osnovni nacionalni šport v Kanadi še vedno velja hokej na ledu, a Davies se je tako kot številni mladi raje odločil za nogomet.

Nogomet je po številu registriranih igralcev v Kanadi že davno prehitel hokej. V državi je skoraj milijon registriranih nogometašev, hokejistov pa 606.000.

Davies je četrti od šestih otrok v družini. Starša Debeah in Victoria Davies sta doma iz Monrovie, glavnega mesta Liberije, ki sta ga med drugo državljansko vojno zapustila skupaj z več kot 450.000 ljudmi.

"To so bili težki časi. Poslušal sem vse te zgodbe in želel ustvariti boljše pogoje za družino," se zatočišča v Gani, kjer si je delil usodo z 12.000 begunci, spominja nogometaš. Leta 2005 se je ponudila priložnost za odhod v Kanado. Nastanili so se v Edmontonu, leta 2017 pa je Davies, ki je imel sprva ogromno preglavic z angleškim jezikom, prejel tudi kanadsko državljanstvo. Še isti dan je zaigral na reprezentančni tekmi proti Curacau.

Mulec, ki mu ne bi smelo uspeti

"Mulec, rojen v begunskem taborišču, ki mu ne bi smelo uspeti. Ampak vseeno gremo na svetovno prvenstvo. Na pustite nikomur, da vam reče, da so vaše sanje nerealne. Sanjajte naprej," pa je letos vsem navijačem sporočil nogometaš.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by A D 1 9⚡️ (@alphonsodavies)

Z nogometno igro se je Davies seznanil v Edmontonu, pri 14 letih pa nato zaigral za Whitecaps FC Residency. S 16 leti je postal najmlajši nogometaš, ki je zaigral v severnoameriški ligi MLS, po dveh letih pa se je preselil k nemškemu velikanu Bayernu.

Klavrn začetek svetovnega prvenstva

V svojo zbirko rekordov lahko doda tudi dejstvo, da je leta 2017 postal najmlajši nogometaš, ki je oblekel dres kanadske reprezentance A, zdaj pa je nosilec igre v izbrani vrsti. Toda začetek svetovnega prvenstva je bil zanj klavrn. Na tekmi z Belgijo je zgrešil enajstmetrovko, tudi to je vodilo do poraza Kanade z 0:1.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.