J. B. | 24. 11. 2022, 13:44

Ko nogometaš ne slavi gola na svetovnem prvenstvu: razveselil navijače svoje države in razžalostil rojake

Profimedia/fotomontaža

Švica je na mundialu v Katarju premagala Kamerun. Zmago ji je priigral nogometaš, ki se je rodil v ... Kamerunu!

V četrtek sta se na svetovnem prvenstvu v Katarju pomerila Švica in Kamerun. Evropejci so slavili z 1:0, usoda pa je želela, da je Afričanom poraz zadal nogometaš, ki se je rodil v Kamerunu. Breel Embolo ima za sabo sila zanimivo življenjsko pot. Leta 1997 se je rodil v Yaoundeju, kamerunskem glavnem mestu. Tam je preživel prva leta svojega otroštva, toda ko sta se starša ločila, se je z mamo preselil v Francijo.

Država, v kateri je uresničil sanje

Med življenjem v novem okolju je Embolojeva mama spoznala državljana Švice. Par se je zaljubil, poročil in preselil v Basel. Mladi Kamerunec je tako nov dom našel v Švici, ki mu je omogočila uresničitev velikih sanj. Postal je nogometaš, in to uspešen. Ko je nosil še dres Basla, je veljal za enega najbolj obetavnih napadalcev v Evropi. Ko je leta 2019 prestopil v Nemčijo, nihče ni bil presenečen, ker je Schalke zanj plačal kar 20 milijonov evrov.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Ball is in your half (@theballisinyourhalf)

Embolo je danes spet v Franciji, nosi dres tamkajšnjega prvoligaša Monaca. Že vse od leta 2015 igra tudi na reprezentančnem odru. Lahko bi igral tudi za Kamerun. A se je odločil za Švico, za katero pravi, da mu je dala vse. In tudi on ji je dal veliko. Med drugim 12 golov v dresu z državnim grbom. Embolo se je razveselil vseh. Z izjemo enega.

Številni pohvalni komentarji

V Katarju je na svoji prvi tekmi na svetovnem prvenstvu priigral zmago svoji Švici. In porazil prav tako svoj Kamerun. In ni mu bilo lahko pri srcu. Medtem ko so njegovi švicarski soigralci skakali od veselja, je Embolo obstal kot vkopan. Pogled je povesil, roke pa zgolj na pol dvignil v zrak. Njegova gesta je bila gesta opravičila. Opravičila Kamerunu, ker je zatresel njegovo mrežo. V znak spoštovanja do države, v kateri se je rodil.

"Bravo, Breel, ker nisi slavil gola proti Kamerunu. To je pravo spoštovanje do države, v kateri si se rodil," je bil eden od številnih pohvalnih komentarjev, ki so se znašli na družbenih omrežjih.