3. 6. 2022, 21:33 | Vir: STA

Kdor čaka dočaka: oglasila se je Uefa in o incidentu na tekmi povedala TOLE

Profimedia

Potem ko je španski Real Madridu zahteval "odgovore" o ravnanju z njihovimi navijači na finalni tekmi v Parizu, so se na Uefi končno zganili in se odločili za ta korak! Kaj so sporočili?

Evropska nogometna zveza (Uefa) se je v izjavi za javnost opravičila vsem navijačem, ki so bili vpleteni v dogajanje na finalu lige prvakov na Stade de Franceu v Parizu.

Na svoji uradni spletni strani je objavila uradno opravičilo. Kot so zapisali, bi to morala biti "proslava evropskega klubskega nogometa ter da noben navijač ne bi nikoli smel biti vpleten v takšno situacijo."

Sprožena neodvisna preiskava

Da bodo lahko ugotovili pomanjkljivosti in odgovornost vseh vpletenih v organizacijo finala, so sprožili tudi neodvisno preiskavo, ki jo vodi dr. Tiago Brandao iz Portugalske.

Želijo priti stvari do dna in razumeti, kaj točno se je pripetilo in kako to preprečiti v prihodnosti.

Sestaviti nameravajo sosledje celotnega dogajanja čez dan, tako na stadionu kot tudi v okolici, vključno s pregledom toka gledalcev na stadion prek različnih vstopnih točk.

Prav tako bodo pregledali vse operativne procese, ki bi morali biti pripravljeni, da bi zagotovili nemoten potek finala.

Tudi o vlogah in odgovornostih

Preiskava bo vključila tudi procese varnostne službe in težave pri vstopnicah. Pozornost bodo namenili tudi pripravljenosti obeh nogometnih klubov v finalu in njunih zbirališčih za navijače.

Kot uraden razlog za zamudo je Uefa navedla, da je na tisoče navijačev želelo vstopiti na stadion s ponarejenimi vstopnicami. To je povzročilo zastoje pri vstopu na stadion, zato so prestavili začetek finala. 

Neodvisna preiskava bo določila vse nepravilnosti in kakšno vlogo ter odgovornost za dogajanje bodo morali sprejeti vsi vpleteni v organizacijo finala. To je namenjeno predvsem dejstvu, da želijo na Uefi preprečiti nadaljnje nepravilnosti in v prihodnosti organizatorjem podati najboljše možne nasvete, da se kaj podobnega ne ponovi.

V preiskavi bodo preverili vse strani, vključno z navijaškimi skupinami, oba kluba finalista lige prvakov, Francosko nogometno zvezo (FFF), pariško policijo, lokalne oblasti in operativno osebje stadiona.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ