3. 6. 2022, 15:47

Real Madrid zahteva odgovore! Kdo so odgovorni za incidente v Ligi prvakov?

Profimedia

Vodilni pri letošnjih zmagovalcih nogometne lige prvakov, španskem Real Madridu, so danes zahtevali "odgovore" o ravnanju z njihovimi navijači med finalom lige prvakov v Parizu. Hkrati so pozvali k iskanju odgovornih za kaotične prizore na Stade de France. 

 Glede na "neljube dogodke, ki so se zgodili 28. maja" v bližini stadiona Stade de France, v Real Madridu želijo vedeti, "katera merila so upoštevali, da je Pariz lahko gostil finale lige prvakov", je klub zapisal v izjavi za javnost.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Real Madrid C.F. (@realmadrid)

"Zahtevamo tudi odgovore in pojasnila, da bi ugotovili, kdo so odgovorni za to, da so navijače pustili nezaščitene in brez varovanja," nadaljujejo v izjavi pri kraljevem klubu. Obenem so zagotovili, da so se "madridisti" ves čas obnašali "splošno zgledno".

Kaj natančno se je dogajalo? 

Najpomembnejšo tekmo sezone v Evropi, ki jo je Real Madrid (1:0) dobil proti Liverpoolu, so v soboto zaznamovali številni incidenti, pri čemer je francoska policija ocenila uporabo sile za nesorazmerno.

Številni navijači Liverpoola z vstopnicami so morali čakati ure, da so vstopili na stadion, saj je policija uporabila solzivec in poprov razpršilec, da je odstranila množico, med katerimi so bili tudi otroci.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Real Madrid C.F. (@realmadrid)

Več navijačev Real Madrida je bilo po tekmi žrtev kaznivih dejanj, vključno z ropi in napadi.

"Kot so pokazale vznemirljive podobe v medijih, je bilo veliko navijačev napadenih, nadlegovanih, žrtev. Nekateri so morali zaradi poškodb celo noč preživeti v bolnišnici," poudarja Real Madrid v izjavi za javnost.

"Naši navijači si zaslužijo odgovor, pa tudi, da se odkrijejo odgovorni, da bodo takšne situacije, kot so ji doživeli tisti večer, za vedno izkoreninjene iz nogometa in športa," so dodali v klubu.

Odzval se je tudi francoski notranji minister 

Francoski notranji minister Gerald Darmanin, ki je že od začetka krivil britanske navijače, saj meni, da so v veliki meri odgovorni za incidente, se je v sredo opravičil za katastrofalno organizacijo finala.

Minister Darmanin kljub temu vztraja pri svoji sporni različici dogajanja, po kateri naj bi prišlo do neredov zaradi dejstva, da se je na Stade de France skušalo pririniti "35.000" navijačev več od pričakovanj, po njegovem s ponarejenimi vstopnicami ali brez vstopnic.


 
Predsednik Liverpoola Tom Werner je od francoskih oblasti zahteval opravičilo, medtem ko je Evropska nogometna zveza (Uefa) naročila neodvisno preiskavo incidentov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord