31. 5. 2022, 18:59 | Vir: STA

Nove informacije: so v Parizu vedeli za ponarejene vstopnice?

Profimedia

Francoska policija se je zaradi ravnanja z angleškimi navijači znašla pod udarom kritik. Prav tako je bil zaradi številnih praznih sedežev začetek tekme trikrat prestavljen.

Francoske oblasti so tri dni pred finalom lige prvakov dobile opozorilo, da bo v Pariz prišlo več tisoč navijačev Liverpoola brez vstopnic in da bodo nekateri izmed njih poizkušali vstopiti na Stade de France s ponarejenimi vstopnicami. 

V opozorilu, ki so ga lokalne oblasti dobile 25. maja, je bilo navedeno, da namerava v Pariz priti okoli 50.000 navijačev Liverpoola in da bodo na stadion poizkušali vstopiti s ponarejenimi vstopnicami. Francoska nogometna zveza ocenjuje, da je bilo na tekmi skeniranih 2800 ponarejenih vstopnic.

Organizirana goljufija?

Evropska nogometna zveza je v ponedeljek naročila neodvisno preiskavo dogajanja pred finalom, medtem ko je Liverpool zavrnil trditve, da klub ni ustrezno poskrbel za svoje navijače. Oglasil se je tudi francoski notranji minister Gerald Darmanin, ki je kaos na finalu pripisal "množični, industrijski in organizirani goljufiji s ponarejenimi vstopnicami."

Policija je pred in med finalom zabeležila več kot sto aretiranih in 230 poškodovanih ljudi. Šest jih je pridržala v priporu, kjer čakajo na sojenje zaradi kraje mobilnih telefonov, ur in drugih predmetov navijačem.

Incident je sprožil skrbi tudi za prihajajoče svetovno prvenstvo v ragbiju naslednje leto in olimpijske igre leta 2024. Predsednik organizacijska odbora za olimpijske igre leta 2024 v Parizu Tony Estanguet je dejal, da se je treba iz incidentov na stadionu nekaj naučiti. "Zelo pozorno bomo spremljali, kakšni bodo rezultati analize, saj se trudimo, da bi do leta 2024 ustvarili najboljše pogoje in varnost za vse," je povedal Estanguet.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord