26. 7. 2022, 15:47

Konec vdorov navijačev na igrišča? Stroge sankcije za posameznike in klube

Profimedia

Po številnih vdorih na igrišča ob koncu prejšnje sezone so se pojavili pomisleki glede varnosti igralcev na igriščih.

Na tekmah angleških nogometnih lig bodo vsiljivci, ki stečejo na igrišče prejeli klubsko prepoved v skladu z novimi ukrepi za boj proti neprimernem vedenju navijačev.

Prepoved bodo prejeli tudi posamezniki, ki bodo s sabo nosili ali uporabljali pirotehnična sredstva ali dimne bombe. Kršitelje bodo prijavili policiji.

Nogometna zveza bo uvedla tudi strožje sankcije za klube

V skladu z zakonom o nogometnih prekrških iz leta 1991 je vstop navijačev na igrišče "brez zakonitega pooblastila ali zakonitega opravičila" prekršek, vendar kršiteljev niso vedno preganjali.

Lige (Premier liga in EFL) in krovna angleška nogometna zveza (FA) bodo:

- sodelovali s klubi, da izboljšajo iskanje posameznikov,

- povečali uporabo psov na igriščih,

- sodelovali s platformami družbenih medijev, da hitro odstranijo videoposnetke nezakonitega vedenja, ki so jih ustvarili navijači, 

- prosili vlado, da omeji dobavo pirotehnike in dimnih bomb ter sodelovali s policijo pri "vzpostavitvi novega načela za primere v zvezi s pirotehniko in dimnimi bombami"

Kako lahko nogomet nadzoruje svoje navijače?

Zadnji dan sezone so navijači Manchester Cityja napadli vratarja Aston Ville Robina Olsena.

Navijač Nottingham Foresta je bil zaprt, ker je ob koncu tekme dodatnih kvalifikacij z glavo udaril kapetana Sheffield Uniteda Billyja Sharpa.

"Porast antisocialnega vedenja, ki smo ga videli na stadionih ob koncu prejšnje sezone, je bil popolnoma nesprejemljiv in je ogrožal varnost ljudi," je dejal izvršni direktor FA Mark Bullingham.

"Angleški nogomet je skupaj uvedel nove ukrepe in strožje sankcije za začetek prihajajoče sezone, da bi poslal jasno sporočilo, da ne bo toleriral tovrstnega nezakonitega in nevarnega vedenja. Odgovornost vseh v tem športu, vključno z upravnimi organi, klubi, igralci, trenerji in navijači, je zagotoviti, da vsi igramo svojo vlogo pri zaščiti naše igre in drug drugega."

Kevin Miles, izvršni direktor Združenja nogometnih navijačev, je dodal: "Navijači nas dokaj redno kontaktirajo, ki so jih ujeli med skakanjem po igrišču ali s pirotehniko na tribunah, in brez izjeme obžalujejo, da so to storili."

"Ali so imeli pozitivne namene ali ne, z vidika zakona ni pomembno - pirotehnika in vdori na igrišče so nezakoniti, preganjali vas bodo in vaš klub vam bo prepovedal vstop na stadion," je dejal Miles. 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ