J. B. | 29. 9. 2022, 14:13

Kopica žalostnih zgodb in čudovita pravljica nogometaša, ki je pretental smrt

Profimedia/fotomontaža

Ko je sredi tekme evropskega prvenstva kot pokošen padel na travnato površino, je milijonom po vsem svetu zastal dih. Navijači so jokali kot dež in molili, da bo preživel. In čeprav je smrti že zrl v oči, zvezdnik še vedno brca žogo na najvišji ravni.

Bil je z naskokom najbolj srčen nogometaš ekipe. Gledalci so bili navdušeni, ker so njihovi ljubljenci pustili srce na igrišču. Navijačem se je s svojo gesto za vse večne čase zasidral v srca. Trener je srčno upal, da bo njegovo moštvo kos izzivu. Ne, brez omembe srca v nogometu res ne gre. A prav s srcem so bile povezane nekatere največje tragedije v zgodovini tega športa ...

Junija 2003 se je v 72. minuti tekme pokala konfederacij proti Kolumbiji nenadoma zgrudil odlični 28-letni kamerunski branilec Marc-Vivien Foe. Kljub takojšnji zdravniški pomoči je 45 minut kasneje umrl. Zanj je bila usodna hipertrofična kardiomiopatija, genetska motnja srca. 

Profimedia

Januarja 2004 sta se v portugalskem prvenstvu pomerila Vitoria in Benfica. Gostujoči trener je v 59. minuti v igro poslal Miklosa Feherja, Madžar je nato prispeval podajo za edini gol na tekmi, na kateri je igral tudi slovenski zvezdnik Zlatko Zahović. V zadnji minuti obračuna se je Feher nenadoma nagnil naprej, takoj zatem pa izgubil zavest in padel na tla. Kljub takojšnji zdravniški pomoči je šele 24-letni nogometaš nekaj ur kasneje umrl. Zanj je bila usodna hipertrofična kardiomiopatija, genetska motnja srca. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ricardo Rocha (@r33rocha)

Avgusta 2007 je bila na stadionu Sanchez Pizjuan odigrana tekma španskega prvenstva med Sevillo in Getafejem. V 35. minuti obračuna se je v kazenskem prostoru Seville nenadoma zgrudil vsega 22-letni branilec Antonio Puerta. Malce kasneje je prišel k sebi, a v garderobi vnovič izgubil zavest. Kljub takojšnji zdravniški pomoči je Puerta dan kasneje umrl. Zanj je bila usodna aritmogena kardiomiopatija desnega prekata, redka srčna bolezen, ki se najpogosteje pojavlja pri ljudeh, mlajših od 35 let.

Profimedia

Februarja 2005 je tragedija doletela tudi slovenski nogomet. Na treningu tedanjega prvoligaša Ljubljane je vratarja Nedžada Botonjića nenadoma obšla slabost. Pokleknil je, bil nekaj trenutkov v tem položaju, nato se je zgrudil. Čeprav je na igrišče v Spodnji Šiški hitro prišlo reševalno vozilo, 27-letniku ni bilo pomoči. Zanj je bil usoden srčni infarkt.

Zgoraj opisane tragedije so žal le kaplja v morje številnih s srčnimi težavami povezanih smrti nogometašev. Seveda se poraja vprašanje, zakaj se to dogaja, če vemo, da so nogometaši vsako leto podvrženi temeljitim zdravniškim pregledom. Odgovor je preprost: ker gre v večini primerov za skrite težave, ki jih je težko odkriti. 

Toda k sreči smo bili priča tudi zgodbam, ki so imele srečni konec. Na današnji svetovni dan srca smo se spomnili trenutka, ko se je na novo rodil danski nogometni zvezdnik Christian Eriksen, ki je smrti že zrl v oči, a jo pretental in danes še vedno žogo brca na najvišji ravni.

Kot pokošen je padel na tla

Ko je maja 2021 danski selektor Kasper Hjulmand objavil seznam nogometašev za nastop na Euro 2020, je bil na njem pričakovano tudi Eriksen. Brez njega si danske reprezentance tedaj ni bilo moč predstavljati. Veljal je ne samo za morda celo najboljšega danskega nogometaša, marveč zvezdnika svetovnih razsežnosti. Nekaj mesecev pred tem je po sedmih letih v dresu Tottenhama prestopil k italijanskemu prvaku Interju, njegovo življenje je bilo popolno. Dokler ni udarila tragedija. In to kakšna.

Danska je uvodno tekmo zadnjega evropskega prvenstva odigrala 12. junija, ko se je v Københavnu pomerila s Finsko. V 42. minuti je eden od Fincev žogo izbil z igrišča, po podaji iz avta je okroglo usnje poletelo v Eriksenovi smeri. Za asa njegovih kvalitet bi moral biti sprejem takšne žoge mala malica. Toda okroglo usnje se mu je nepričakovano odbilo od kolena, tik zatem je Eriksen kot pokošen padel na tla. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Christian Eriksen (@chriseriksen8)

Takoj je postalo jasno, da se je zgodilo nekaj grozljivega. Danci so obkolili svojega nesrečnega soigralca in preprečili, da bi kamere lahko posnele, kaj se dogaja. Kaj se je dogajalo, seveda ni skrivnost. Zdravniki so nemudoma začeli oživljati neodzivnega nogometaša. Nudili so mu umetno dihanje, uporabili so tudi defibrilator. Ko so Eriksena kasneje na nosili odnesli z igrišča, so jokali vsi. Nogometaši, obiskovalci stadiona, gledalci pred televizijskimi sprejemniki.

V Italiji so mu prepovedali igrati nogomet

Minute so se nato vlekle kot ure, svet nogometa je z grozo v očeh čakal na informacije iz københavnske bolnišnice. Uro po dogodku je danska zveza sporočila, da je Eriksen že pri zavesti in v stabilnem stanju. Naslednji dan je bilo potrjeno, da je nogometaš utrpel srčni zastoj in imel srečo v nesreči. Zaradi takojšnje in kvalitetne zdravniške pomoči ni utrpel resnejših poškodb možganov, kar je velikokrat povezano z zastojem srca.

Da bo okreval in nadaljeval z normalnim življenjem, je bila novica, ki so se je razveselili vsi. Toda Eriksen se z mislijo o normalnem življenju ni želel sprijazniti.

"Nočem in ne morem se odpovedati nogometu," je pojasnil in kljub svarilom zdravnikov, naj se ne igra z ognjem, odločno poudaril, da se želi prej ali slej vrniti na nogometne zelenice. Čeprav so mu srce "opremili" s posebno napravo, ki omogoča prekinjanje smrtno nevarnih motenj srčnega ritma, je Eriksen dejansko uresničil svojo drzno napoved.

Profimedia

V Italiji nogometa ni smel več igrati. Tamkajšnja stroga pravila pravijo, da nekdo, ki ima dokazane težave s srcem, preprosto ne more prejeti dovoljenja za igranje nogometa. Medtem so ga bili v Angliji pripravljeni sprejeti z odprtimi rokami. Eriksen je januarja lani podpisal za Brentford, manj kot mesec dni kasneje je odigral svojo prvo tekmo po zastoju srca. Marca tistega leta si je vnovič nadel tudi dres danske reprezentance in na obračunu z Nizozemsko v polno meril vsega dve minuti po vstopu v igro. Kakšna veličastna vrnitev ...

Tridesetletni Eriksen si danes kruh služi pri angleškem velikanu Manchester Unitedu. Igra redno, igra dobro, zdi se, kot da je bilo vse, kar se mu je zgodilo poleti 2021, zgolj grozna nočna mora. Mora s srečnim koncem. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.