N. V. | 29. 9. 2022, 08:56

Pozor: ti simptomi nakazujejo mogoč srčni infarkt

Profimedia

Prepoznajte opozorilne simptome: če doživite katerega od teh znakov, morate čim prej poiskati zdravniško pomoč.

Ob svetovnem dnevu srca opozarjamo na nevarnost srčnih napadov, ki prizadanejo vedno več ljudi. Nekateri srčni napadi se zgodijo nenadoma in so zelo hudi. Večina pa se jih začne postopoma, le z rahlo bolečino ali neugodjem. Bodite pozorni na svoje fizično stanje in pokličite 112, če naletite na katerega od naslednjih simptomov:

Nelagodje v prsnem košu

Večina ljudi s srčnim napadom občuti nelagodje v sredini prsnega koša, ki traja več kot nekaj minut. Nelagodje lahko izgine in se pozneje vrne. Lahko se občuti kot neprijetna kombinacija pritiska, polnosti, stiskanja ali neugodja.

Nelagodje lahko čutite tudi v drugih zgodnjih delih telesa: lahko se pojavi v eni ali obeh rokah, hrbtu, vratu, čeljusti ali trebuhu.

Nelagodno in plitko dihanje

To se lahko zgodi ne glede na to, ali v prsih občutite nelagodje ali ne. Drugi možni simptomi vključujejo izbruh hladnega znoja, slabost ali omotico.

Simptomi se pri moških in ženskah razlikujejo

Bolečina v prsnem košu ali nelagodje je najpogostejši simptom srčnega infarkta pri ženskah kot tudi pri moških. Vendar pa so ženske bolj kot moški nagnjene k nekaterim drugim tipičnim simptomom, vključno s kratkim dihanjem, slabostjo in bruhanjem, pa tudi bolečino v hrbtu ali čeljusti.

Profimedia

Naj vas ne bo strah poklicati 112

Prepoznajte opozorilne simptome srčnega infarkta in ne pozabite, da morate poiskati zdravniško pomoč, tudi če niste prepričani, ali ga doživljate ali ne. Takoj pokličite 112, če začutite katerega od opozorilnih znakov srčnega infarkta. 

Minute so pomembne. Hiter odziv lahko reši življenja, tudi vaše lastno.

Ko ekipa nujne medicinske pomoči prispe na kraj dogodka, se zdravljenje lahko začne takoj: to je do eno uro prej kot takrat, ko se nekdo sam odpelje v bolnišnico.

Osebje službe nujne medicinske pomoči je tudi usposobljeno za oživljanje bolnikov, pri katerih je prenehalo delovati srce. Bolniki, ki pridejo v bolnišnico z bolečino v prsnem košu in so tja prepeljani z reševalnim vozilom, skoraj vedno prejmejo zdravljenje hitreje.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.