Anja Kovačič/Rok Knafelc/Sportklub | 23. 3. 2023, 20:33

Matjaž Kek razkril skrivnost, ki je Slovenijo vodila do zmage

Anja Kovačič

Čeprav slovenska nogometna reprezentanca na uvodni tekmi kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu leta 2024 ni navdušila, selektor Matjaž Kek ni skrival zadovoljstva po zmagi na zahtevnem gostovanju v Kazahstanu (2:1). "Vedeli smo, v katero smer bi radi zapeljali tekmo," je poudaril Mariborčan.

"Vesel sem, ker smo naredili tri korake naprej v pričakovano težki tekmi," je po uvodni zmagi (2:1) v kvalifikacijah dejal slovenski selektor Matjaž Kek, a priznal, da predvsem v prvem polčasu njegovi igralci proti Kazahstancem niso igrali dobro. Njegovi načrti so se delno podrli že na uvodu, ko se je poškodoval Miha Blažič, ki ga je nato zamenjal David Brekalo, še slabše pa je kazalo po prejetem zadetku v 24. minuti.

"V določenih fazah nismo bili videti dobro, ampak smo spet pokazali karakter proti tekmecu, ki si zasluži spoštovanje. V prvem polčasu smo bili sicer slabi, potem pa dobra odločitev na klopi in dobra predstava tistih, ki so prišli v igro. Vedeli smo, v katero smer bi radi zapeljali tekmo, poškodba Mihe Blažiča je sicer to malce preprečila," je povedal Kek, zadovoljen, da je njegovim nogometašem v drugem polčasu uspel zasuk.

Anja Kovačič

Tega sta Sloveniji zagotovila prav rezervista. Najprej Brekalo, ki je z glavo zadel v 47. minuti, in nato še pol ure pozneje debitant iz Slovenskih Konjic, Žan Vipotnik. Napadalec Maribora je v igro prišel namesto Žige Celarja, mrežo Kazahstana pa zatresel ob svojem prvem dotiku z žogo, ko je izkoristil sijajno podajo Petra Stojanovića. "V drugem polčasu smo prevladovali razen treh, štirih minut na koncu. Komplimenti igralcem, ki so prišli v igro. To je pokazalo, da nimamo samo deset, enajst igralcev, ampak precej več," je še pripomnil selektor Slovenije.

Bolj kot zadetek je pomemba zmaga

Prav slednjemu se je za izkazano zaupanje po zmagi zahvalil Vipotnik, ki je dejal, da priložnosti ni pričakoval, a menil, da jo je kljub temu zelo dobro izkoristil. "Vse se je zgodilo v trenutku. Hvala bogu sem dobro odreagiral. A še bolj je pomembno, da je zmagala ekipa. Gostovanje je bilo težko, v določenih trenutkih smo trpeli, a v drugem polčasu nadzorovali igro in zasluženo zmagali. Malo je bilo nenavadno slaviti, ko je takšna tišina na stadionu in nihče ne navija zate, a važno je, da smo zmagali in osvojili tri točke," je dejal prvi strelec slovenskega prvenstva.

Do svojega premiernega zadetka je sicer prišel tudi Brekalo, ki ga je podobno kot Vipotnika prihod v igro presenetil. Še toliko bolj, ker se je zgodil tako zgodaj.

"Če sem iskren, me je menjava zelo presenetila, še posebej, ker se je zgodila tako hitro, ko nisem bil pripravljen."

"V prvem polčasu sem se lovil, saj nisem bil ogret, a na koncu se je vse odlično izšlo," je dejal nogometaš norveškega Vikinga, ki je današnji zadetek označil celo za najpomembnejšega v svoji karieri.

Anja Kovačič

"Sem zelo ponosen na gol, a najpomembneje je, da je ekipa zmagala. Gol je bil čista intuicija, a je pri tem pomembno omeniti tudi Jako Bijola, ki je napravil blok in poskrbel, da sem se znašel sam na prvi vratnici. Gol mi seveda pomeni veliko, je verjetno najpomembnejši gol v moji karieri. Še boljše pa je, da je ekipa zmagala. Sedaj moramo tako nadaljevati. Mislim, da imamo vsi isti cilj – uvrstitev na EP v Nemčiji. Celotna ekipa diha samo za to," je še povedal Brekalo.

Oblak z mislimi že pri San Marinu

Da je tudi po prejetem zadetku in slabo odigrani prvi polovici obračuna vseskozi verjel v uspeh, pa je poudaril Jan Oblak. Kapetan Slovenije, ki pred novinarske mikrofone običajno stopi, ko njegovi ekipi ne gre po načrtih, je kot glavni razlog za zmago izpostavil predvsem mirnost, ki so jo ekipa ohranili po zaostanku z 0:1.

Anja Kovačič

"Mogoče so bile noge na začetku tekme nekoliko tresoče, a tudi ko smo prejeli zadetek, sem verjel, da lahko tekmo obrnemo, če ostanemo mirni. Na srečo smo po prihodu iz slačilnice zadeli hitro. Do konca sem verjel, da bomo tekmo spreobrnili, zato nisem bil nervozen," je zatrdil vratar madridskega Atletica, a že v naslednjem trenutku misli preusmeril na tekmo proti San Marinu, proti kateremu se bo s soigralci pomeril v nedeljo v Stožicah.

"V modernem nogometu je treba biti proti vsaki ekipi zbran in nič drugače ne bo proti San Marinu. Tri točke so pozitivne, a zdaj moramo razmišljati o nedelji in kako osvojiti nove tri točke. San Marino igra specifičen nogomet, zato moramo biti stoodstotni," je še pristavil Oblak.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord