J. B./STA | 14. 3. 2023, 12:51

Matjaž Kek vpoklical dva novinca in napovedal, da so pred nogometno reprezentanco boljši časi (oglejte si njegov izbor)

Matjaž Kek, NZS

Bo deželico na sončni strani Alp kmalu spet zajela nogometna evforija? Selektor izbrane vrste je odločen, da bo to res tako, zdaj je razkril svoje adute za začetek kvalifikacij za Euro 2024.

Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je na Brdu pri Kranju objavil seznam igralcev, na katere bo računal na prvih dveh tekmah kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024. Na njem sta tudi novinca Vanja Drkušić, branilec ruskega prvoligaša Sočija, in Žan Vipotnik, napadalec Maribora ter najboljši strelec slovenske lige.

Po Kazahstanu še San Marino

Slovenijo, 62. na lestvici Mednarodne nogometne zveze, najprej 23. marca čaka gostovanje v Kazahstanu (115.), nato pa 26. marca domači obračun s San Marinom (211.). Slovenci se s Kazahstanom še niso merili, s San Marinom pa petkrat in petkrat zmagali. Tokratna tekma s San Marinom bo v Ljubljani.

NZS

V skupini H so še Danska, Finska in Severna Irska. Kvalifikacije bodo potekale med marcem in novembrom 2023. Deset zmagovalcev skupin in deset drugouvrščenih se bo neposredno uvrstilo na EP, zadnja tri mesta pa bodo zapolnile ekipe po dodatnih kvalifikacijah lige narodov marca 2024.

Kek noče biti simpatičen

"V nov kvalifikacijski cikel ne greš po to, da boš simpatičen tretji ali četrti. Vse želje in cilji na podlagi igre iz lige narodov - vse mora temeljiti na igrišču. Prepričan sem, da se bo veliko vprašalo tudi Slovenijo v tej skupini. Moramo biti odločni," je na novinarski konferenci povedal Kek in se dotaknil seznama.

Profimedia

"Jedro se je ustvarilo, dve imeni sta novi, tudi zaradi nekaj težav s poškodbami. Je pa dovolj motiva, želje in odločnosti, da gremo v cikel sicer s težkim gostovanjem, kjer bomo igrali na umetni travi, obenem pa je tudi Kazahstan dobro igral v zadnji ligi narodov. Mogoče ne toliko zveneč, ampak težek začetek," je še povedal strokovnjak iz Maribora, ki je leta 2010 Slovenijo vodil na njenem zadnjem velikem tekmovanju, svetovnem prvenstvu v Južni Afriki.

Slovenija je doslej na EP nastopila enkrat, in sicer leta 2000 v Belgiji in na Nizozemskem. Na zadnjem EP je zmagala Italija.

"Pričakovanja so visoka. Gremo v nov cikel. Občutki temeljijo na nastopih predvsem iz drugega dela lige narodov, temeljijo tudi na dveh prijateljskih tekmah, ki ju je reprezentanca odigrala zelo dobro. Obstala je v močni ligi B lige narodov. Naš optimizem temelji tudi na tem, da ekipa igra že nekaj časa skupaj, da so dobro vodeni," je povedal predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović.

YouTube/NZS/posnetek zaslona

Dodal je, da so pogoji dobri, da nogometaši naredijo dober izid. "Z izjemo San Marina je skupina izenačena, želimo si eno od dveh mest, ki vodijo v Nemčijo na EP. Prepričan sem, da so fantje to sposobni narediti," je dodal predsednik.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.