A. B./STA | 10. 12. 2022, 22:07

Najprej slovo od Evrope, zdaj še od svetovnega prvenstva: bon voyage, Anglija

Profimedia/fotomontaža

Po mnenju marsikaterega nogometnega poznavalca so bili nogometni navdušenci priča zadnji kakovostni nogometni tekmi tega prvenstva. Pri poražencih je edini gol po streljanju enajstmetrovke zadel Kane, ki jo je nato v drugem polčasu zgrešil. Kdo je odgovoren za poraz? On ali trener? Načeloma odločitev, da isti igralec izvaja vse enajstmetrovke, ni najboljša.

Francoska reprezentanca je zadnji polfinalist svetovnega prvenstva v Katarju. Branilci naslova Francozi so v zadnjem četrtfinalu v Al Akoru premagali Anglijo z 2:1 (1:0). V sredinem polfinalu se bodo merili z Marokom, ki je pred tem v Dohi z 1:0 izločil Portugalsko. 

Že 32. boj

Anglija in Francija sta se med seboj merili že na 32. tekmi, a šele tretjič na svetovnih prvenstvih in prvič v izločilnih bojih mundiala. Po všečni predstavi z obeh strani je bil izid po golu Aureliena Tchouamenija in enajstmetrovki Harryja Kana izenačen do 78. minute, ko je znova udaril najboljši strelec francoske reprezentančne zgodovine Olivier Giroud. Kane je imel pozneje na voljo tudi novo najstrožjo kazen za izenačenje, a je žogo poslal čez vrata.

Francija je tako na dobri poti k ubranitvi naslova, s čimer bi postala prva ekipa s tem dosežkom po Braziliji leta 1962. Anglija pa je sedmič izgubila v četrtfinalu SP, kar je največ v tem pogledu na prvenstvih sveta. Francozi lovijo skupno svoj tretji naslov, Angleži ostajajo pri enem.

Že v petek sta si polfinale po enajstmetrovkah priigrali Hrvaška, ki je izločila Brazilijo, in Argentina, ki je odpravila Nizozemsko.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol