8. 6. 2022, 14:51

Nekdanjima šefoma evropskega in svetovnega nogometa grozi zapor

Twitter/Guardian

Nezakonito sta pridobila ogromno vsoto denarja. Sodijo jima zaradi sumljivega plačila iz leta 2011.

Michelu Platiniju in Seppu Blatterju grozi do pet let zapora zaradi goljufije, nepoštenega upravljanja, zlorabe zaupanja in korupcije.

Dva nekdanja voditelja evropskega in svetovnega nogometa bosta pred Zveznim kazenskim sodiščem v Švici v sredo sedla na zatožno klop.

Sodili jima bodo na Zveznim kazenskim sodiščem v Bellinzoni. Sodba v zadevi, ki je uničila njuni karieri, pa bi morala biti izrečena 8. julija.

66-letnemu Francozu Platiniju in 86-letnemu Švicarju Blatterju grozi do pet let zapora zaradi "goljufije, neprimernega vedenja, zlorabe zaupanja in korupcije".

"Lepo je videti, da Sepp Blatter ni izgubil nič svoje ponižnosti, ko se danes v Švici začenja sojenje o korupciji z Michelom Platinijem: "Je nogomet ob meni? Nogomet sem jaz."" je dejal Blatter ob prihodu na sodišče.

Plačali so mu tudi po prenehanju mandata

Tožilstvo jima očita, da sta na škodo Fife nezakonito pridobila dva milijona švicarskih frankov (1,8 milijona evrov), ki jih je Platini prejel po pogodbi med njima iz leta 1999, ki je Francozu plačevala 300.000 švicarskih frankov (286 tisoč evrov) letno za svetovalne storitve.

V začetku leta 2011, več kot osem let po zaključku svojih svetovalnih dejavnosti, je Blatter ali FIFA Platiniju plačal dva milijona švicarskih frankov na podlagi domnevnih zamud.

Za tožilstvo gre za neupravičeno plačilo, pridobljeno s premeteno zavajanjem notranjega nadzora FIFA z lažnimi trditvami obeh voditeljev.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord