J. B. | 4. 12. 2022, 09:05

Nogometni selektor pred tekmo življenja spregovoril o hudi tragediji: "Ko se je potopil trajekt, sem izgubil 11 sorodnikov"

Profimedia

Se bodo v četrtfinale svetovnega prvenstva prebili tudi Angleži? Če bodo želeli med osem najboljših, bodo morali premagati zelo motiviranega nasprotnika. Nasprotnika, ki ga vodi selektor s sila žalostno življenjsko zgodbo.

Na svetovnem prvenstvu v Katarju sta si v soboto četrtfinale priigrali Nizozemska in Argentina, že v nedeljo bosta na sporedu naslednji tekmi. Ob 16. uri se bosta začeli meriti Poljska in Francija, ob 20. uri še Anglija in Senegal. Da bo slednji v vlogi avtsajderja, ni dvoma. Angleži na tem SP igrajo zelo dobro in v njih marsikdo vidi favorita za končno zmago. Toda Afričani so odločeni drago prodati svojo kožo, senegalski selektor Aliou Cisse pa navdih za novo presenečenje na tokratnem mundialu črpa tudi iz hude osebne tragedije, ki ga je doletela pred dvema desetletjema.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lamine Barro (@barro7268)

Kot je razkril Cisse, je leta 2002 v hudi nesreči trajekta, ki se je potopil pred obalo Gambije, izgubil kar 11 sorodnikov! Med utopljenimi je bila tudi njegova sestra. Nesreča se je zgodila 26. septembra 2002, v njej je življenje izgubilo več ljudi kot ob potopitvi Titanika. Skupno je umrlo več kot 1800 ljudi, le 64 jih je preživelo nesrečo.

Še vedno mislijo nanje

"O tem nikdar nisem govoril v javnosti, o tem se nikdar nisem pogovarjal z novinarji. Ko se je zgodila tragedija, je bilo to zelo zahtevno obdobje. Zdaj je pomembno, da se spomnimo tistih, ki jih ni več z nami. In vseh zdesetkanih družin, ki pogrešajo očete, sinove, vnuke. Dejansko sem v ta intervju privolil predvsem zaradi tega, da lahko rečem: 'Še vedno mislimo na vas'," je pojasnil Cisse.

Na trajektu Joola je bilo uradno prostora za 536 potnikov, kljub temu je bilo več kot 1800 smrtnih žrtev. Umrlo je kar 444 otrok.

"Najhujše je bilo čakanje na kredibilne informacije, ki jih je bilo težko dobiti. V nekem trenutku so ljudje govorili, da nič ni res, da je trajekt prišel na cilj. Takrat sem začutil olajšanje, spet zadihal. Pol ure kasneje je prišla informacija, da ladja ni prišla na cilj ..." je dodal nekdanji nogometaš, ki je leta 2002 igral v Angliji za Birmingham City. Zdaj je selektor svoje države. In odločen, da bo svojim rojakom v Katarju ponudil razlog za veselje, ki nikdar ne bo pozabljeno. Kot nikdar ne bo pozabljena nesreča trajekta MV Le Joola ...

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec