J. B./STA | 3. 12. 2022, 17:34

Poslavlja se eden največjih v zgodovini nogometa: legendarnega Brazilca ne zdravijo več, slovo je le še vprašanje časa

Profimedia

Najboljši nogometaši na svetu se borijo na mundialu v Katarju, eden najboljših nogometašev na svetu pa počasi, a vztrajno izgublja najtežjo bitko v svojem življenju.

Legendarnega brazilskega nogometaša Peleja so po boju z rakom preselili v paliativno oskrbo, saj njegova bolezen ni več ozdravljiva. Trikratni svetovni prvak z Brazilijo in za mnoge najboljši nogometaš vseh časov je lani prestal operativni poseg, s katerim so mu odstranili tumor iz debelega črevesa. Od takrat je večkrat moral v bolnišnico, spet tudi pred nekaj dnevi.

Njegova hčerka je na Instagramu zapisala, da so ga nazadnje sprejeli zgolj na rutinski mesečni pregled, toda brazilski časnik Folha de Sao Paulo je v soboto poročal, da se Pele ne odziva več na kemoterapijo in zdaj v paliativni oskrbi, kamor pošljejo neozdravljive, dobiva zgolj še protibolečinsko terapijo. Kot so še dodali pri časniku, pri 82-letni nogometni legendi ne bodo več izvajali testov ali zdravljenja.

Kar 77 golov na 92 tekmah

Pele se je v zgodovino vpisal kot eden najboljših v zgodovini nogometa. Že kot najstnik je Braziliji leta 1958 pomagal do naslova svetovnega prvaka, uspeh pa je ponovil še v letih 1962 in 1970, s čimer je za zdaj edinstven v tem pogledu. Za Brazilijo je sicer odigral 92 tekem in dosegel 77 golov. Večji del klubske kariere je nosil dres Santosa (636 tekem/618 golov), bil pa je tudi član New York Cosmosa (64/37).

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pelé (@pele)

Prejšnji teden, ko je Brazilija začela nastope na letošnjem SP v Katarju, je Pele ekipi poslal sporočilo spodbude. "Danes začenjamo pisati novo zgodbo. Ni pomembna veličina in tradicija tekmeca. Moramo spoštovati vsako tekmo in vsako igrati z osredotočenostjo na finale. Pošiljam vam pozitivno energijo. Prepričan sem, da bo konec srečen. Bog vas blagoslovi. Prinesite pokal domov!" je zapisal na Instagramu.

Brazilija je kljub presenetljivemu porazu proti Kamerunu v zadnji tekmi skupine G osvojila prvo mesto v konkurenci Kameruna, Švice in Srbije. V ponedeljek jo v osmini finala čaka Južna Koreja.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol