27. 7. 2022, 10:38

Nora varnost na svetovnem prvenstvu: kako bodo prestregli morebitne napade?

Twitter/Tariq Butt

Fotografije katarskih stadionov, na katerih se bo pomerilo 32 najboljših reprezentanc sveta, napeljujejo le na eno ugotovitev - Katar premika meje. 

Katar se namreč že od leta 2010 ukvarja z infrastrukturo za letošnje svetovno prvenstvo, lani pa je javni uslužbenec Hassan al-Thawadi Guardianu razkril, da je skupna poraba za prvenstvo predvidena v višini šest in pol milijarde evrov. 

Poleg tega, da bodo gledalcem in igralcem zagotovili spektakularen oder, bodo previdnostne ukrepe dvignili na raven varnosti brez primere. Katarsko notranje ministrstvo in varnostni odbor sta se namreč z ameriškim podjetjem Fortem Technologies dogovorila za dobavo dronov. Nabava je namenjena zaščiti pred morebitnimi zračnimi napadi na prizorišča svetovnega prvenstva.

Vnaprej programirano

Ameriško podjetje je navedlo, da je brezpilotna letala, imenovana Drone Hunter, mogoče uporabiti za prestrezanje drugih "vsiljivcev", medtem ko so drugi tovrstni brezpilotni letalniki večinoma namenjeni motnji signala.

Uporabljen bo zaradi strahu pred grožnjami napadov z brezpilotnimi letali. Poleg tega ne potrebujejo človeškega nadzora, ker so programirani vnaprej.

Hitrost 100 kilometrov na uro 'nebeški' izum doseže v manj kot sekundi, največja hitrost pa je še večja. Z vgrajeno kamero je sposoben zaznati sovražnikovo letalo, nato pa podatke pošlje v avtomatiziran nadzorni center, kjer sistem opravi analizo in izbere enega izmed kar 68 možnih scenarijev streljanja, ki so odvisni od tipa letala, velikosti in hitrosti grožnje.

Spomnil je na dogodek iz leta 2015 in teroristični napad na Pariz ter navedel, da so samomorilski napadalci poskušali vdreti na Stade de France, kjer je Francija igrala prijateljsko tekmo z Nemčijo. Zaradi tako napetega političnega ozračja se je Katar odločil, da ničesar ne prepusti naključju in zavaruje nebo.

Poleg tega, da bodo imeli letalniki nalogo prestrezanja sovražnih objektov, bodo preprečevali tudi morebitne (najpogosteje politično motivirane) provokacije, ki so v zadnjih letih večkrat letele po zraku, opažene pa so tudi na nogometnih stadionih.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol