25. 5. 2022, 13:56

Prodaja londonskega velikana dobila zeleno luč

Profimedia

Končuje se dolgoletna vladavina Rusa, ki je klub iz Stamford Bridgea kupil leta 2003.

Potem ko je angleška premier liga prva prižgala zeleno luč za prodajo Chelseaja, je prodajo kluba s Stamford Bridgea odobrila tudi britanska vlada.

Britanska vlada je prodajo odobrila konzorciju, ki ga vodi ameriški milijarder Todd Boehly, lastnik bejzbol ekipe Los Angeles Dodgers. Za klub, ki je v prejšnji sezoni osvojil ligo prvakov, to pomeni, da se bo 19-letna pot prvega moža kluba Romana Abramoviča kmalu končala. 

Denar od prodaje Chelseaja gre na zamrznjen račun, ki ga nadzoruje britanska vlada.

"Vlada je izdala dovoljenje za prodajo kluba Chelsea FC. Glede na sankcije, ki smo jih uvedli za ljudi, povezane z Vladimirjem Putinom in krvavo invazijo na Ukrajino, je dolgoročno prihodnost kluba mogoče zagotoviti le z novim lastnikom," je na Twitterju zapisala britanska ministrica Nadine Dorries.

Kdo bo prevzel klub?

V celotnem poslu so Todd Boehly, partnerja Švicar Hansjorg Wyss in Američan Mark Walter. Spomnimo, da je Chelsea v Abramovičevi dobi osvojil kar 21 lovorik, od tega pet naslovov angleškega prvaka in dva pokala v ligi prvakov.

Novi lastniki Chelseaja bodo klub kupili za 4,98 milijarde evrov, izkupiček od prodaje pa bo zamrznjen na računu, ki ga nadzoruje britanska vlada in plačan v dobrodelne namene za pomoč Ukrajini, ki še naprej trpi pod rusko agresijo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord