J. B. | 29. 9. 2022, 09:39

Putin bo v vojno poslal nogometaša, ki je bil nočna mora Slovenije

Profimedia

Pred leti je ruskega predsednika navduševal na nogometnih zelenicah, zdaj bo postal njegov vojak v nesmiselni vojni z Ukrajino.

Ruski predsednik Vladimir Putin je nedolgo tega odredil delno mobilizacijo, kar pomeni, da se bo moralo pozivu v vojsko odzvati kar okrog 300.000 mladih Rusov. Putin je ob tem zagotovil, da bodo vpoklicani le tisti posamezniki, ki že imajo izkušnje z vojaštvom, a so številni prepričani, da to ne bo tako. Prav zato so Rusi začeli bežati iz države, zaradi česar so šle v nebo cene letalskih vozovnic, zaznali so tudi povečan promet na številnih mejnih prehodih. 

Eden tistih, ki so v teh dneh prejeli poziv v rusko vojsko oziroma vojno z Ukrajino, je tudi nekdanji nogometni zvezdnik Dinijar Biljaletdinov. Danes upokojeni krilni napadalec je za rusko reprezentanco odigral 46 tekem, v času svoje sila uspešne kariere si je kruh služil tudi v Angliji, kjer je nosil dres Evertona.

Na Euru 2008 je Rusiji pomagal do preboja v polfinale, leto kasneje pa je v dodatnih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2010 na prvi tekmi (zanimivo, s častne tribune si jo je ogledal tudi Putin) s Slovenijo dvakrat premagal Samirja Handanovića. Rusi so predvsem po njegovi zaslugi naredili velik korak proti Južni Afriki, a so Slovenci na povratni tekmi slavili z 1:0 in napredovali.

Zaprisegel, a nikdar ni bil v vojski

Biljaletdinov se danes ukvarja s trenerskim poklicem, na katerega pa bo očitno moral vsaj za nekaj časa pozabiti in poprijeti za orožje. Ob tem je zanimivo, da Biljaletdinov dejansko spada med tiste z vojaškimi izkušnjami, čeprav bolj kot ne le na papirju.

"Lahko potrdim, da je moj sin prejel poziv v vojsko. Kar zadeva njegove vojaške izkušnje, pa je dejstvo naslednje: pred skoraj 20 leti so ga pozvali v vojsko. Zaprisegel je, ampak to je bilo tudi vse. Vojaški rok je odslužil v športu, nikdar ni prijel za orožje. Ima čin vojaka, čeprav nikdar ni bil v vojski. Moj sin dejansko nima nikakršnih vojaških izkušenj," je pojasnil nogometašev oče Rinat.

Kar ob vsem tem najbolj bode oči, je dejstvo, da je bila ob uvedbi delne mobilizacije postavljena starostna meja, v vojsko naj bi bili vpoklicani le mlajši od 35 let. Biljaletdinov je medtem star 37 let ...

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord