J. B. | 21. 11. 2022, 09:32

Šejki bodo verjetno zavijali z očmi ... V Katarju bodo tri ženske spisale novo poglavje zgodovine moškega nogometa

Profimedia

V nedeljo se je začelo 22. svetovno prvenstvo v nogometu, ki bo v marsikaterem pogledu še kako zanimivo. Tudi po zaslugi predstavnic nežnejšega spola, ki v Katarju še vedno ne uživajo povsem svobodnega življenja.

V državi, v kateri ženske še vedno nimajo takšnih pravic kot moški, se bo zgodovina nogometa na novo zapisala prav zaradi predstavnic nežnejšega spola. Na 22. svetovnem prvenstvu v nogometu bo prvič v zgodovini tekmovanja pravico delila tudi sodnica. V Katar so odpotovale Francozinja Stephanie Frappart, Salima Mukasanga iz Ruande in japonska trenerka fitnesa Jošimi Jamašita. Frappartova bo opravljala naloge glavne sodnice, Afričanka in Azijka ji bosta pomagali v vlogi stranskih sodnic.

Tja zagotovo ne zaradi okolja

"V Katar bom šla zaradi svetovnega prvenstva. Tja ne bi šla zaradi okolja. Toda morda bo svetovno prvenstvo izboljšalo pravice ženske v državi," je pikro pripomnila Frappartova, ki z velikimi koraki stopa na moški nogometni oder. Bila je prva, ki je sodila tekmo v eni od najmočnejših evropskih nogometnih lig za moške. Bila je tudi prva, ki je bila na delu na tekmi lige prvakov. Sodila je v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, zaupali so ji tudi finalno tekmo francoskega pokala. Nastop na svetovnem prvenstvu bo naslednji vrhunec njene sodniške kariere.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dueñas del Balón | Fútbol Femenino (@duenas.ec)

Kako bodo dejstvo, da bo na njihovih tleh sodila sodnica, sprejeli Katarci, je zanimivo vprašanje. Čeprav je Katar z vidika ženskih pravic bolj napredna muslimanska država, so predstavnice nežnejšega spola še vedno v marsikaterem pogledu degradirane v primerjavi z moškimi. Čeprav se je Katar pred časom izrecno zavezal spoštovanju enakosti spolov, so v državi še vedno v veljavi neuravnoteženi zakoni na področju dedovanja, zakonske zveze in celo čigavo pričanje ima na sodišču večjo težo.

Še vedno soočene z diskriminacijo

"Ženske se še naprej soočajo z diskriminacijo v zakonodaji in praksi. Ženske ostajajo vezane na moškega skrbnika, običajno na očeta, brata, dedka ali strica, poročene ženske pa na moža. Še naprej potrebujejo dovoljenje svojega skrbnika za ključne življenjske odločitve, tudi pri poroki, študiju in zaposlovanju. Družinska zakonodaja še vedno diskriminira ženske, ločene ženske recimo ne morejo biti skrbnice svojih otrok," so pojasnili pri Amnesty International.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by En tu cancha (@entucanchaoficial)

Ženskam v Katarju ob tem ni treba nositi naglavnega pokrivala, morajo pa upoštevati lokalni kodeks oblačenja, ki sicer velja tudi za moške. Ramena in nadlahti morajo biti pokrite, kratke hlače, krila oziroma obleke pa morajo segati do ali pod kolenom. Tri sodnice, ki se bodo v Katarju zapisale v zgodovino nogometa, bodo morale torej paziti, da svojega dela ne bodo opravljale v prekratkih hlačah ...

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.