J. B./STA | 7. 9. 2023, 09:46

Slovenija tlakuje pot proti Nemčiji: četa selektorja Matjaža Keka proti tekmecu, s katerim ima še neporavnane račune

Profimedia

Na stadionu Stožice bo nocoj vladala nepopisna gneča, največji objekt v državi bo obiskalo več kot 13.000 ljudi. Želja večine prisotnih pa bo kristalno jasna: zmaga Slovenije.

Slovensko nogometno reprezentanco nocoj ob 20.45 v Stožicah čaka obračun kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 proti Severni Irski. Slovenija v precej strnjeni skupini H cilja na nove tri točke v boju za dve mesti, ki vodita na turnir v Nemčiji.

Slovenski selektor Matjaž Kek je za tekmo petega kroga kvalifikacij zbral preizkušeno vrsto, v katero se po odsotnosti v junijskem terminu vračata kapetan Jan Oblak v vratih in Jasmin Kurtić v zvezni vrsti.

Glavno skrb mu je pred tekmo povzročala poškodba vezista Mihe Zajca, zaradi česar je v reprezentanco naknadno povabil prvega strelca slovenskega državnega prvenstva Aljošo Matka.

Slovenska izbrana vrsta ima sicer precej neporavnanih računov s Severnimi Irci. Dobila je le prvo medsebojno tekmo leta 2008, pozneje pa trikrat izgubila z 0:1 in enkrat igrala 0:0. Kek je pred ponedeljkovim zborom dejal, da tradicija obstaja zato, da se ruši.

Po treh dneh priprav je slovenski strateg napovedal, da bo reprezentanca na tekmo prišla s spoštljivim in analitičnim pristopom do nasprotnika, a hkrati z zavedanjem o svoji kakovosti. Od svojih varovancev si želi predvsem borbeni pristop.

"S Severno Irsko me vsekakor vežejo tudi slabi rezultati, posebej boleč je bil tisti v Belfastu, ko ste nas praktično vsi že prečrtali, pa se je potem zgodilo nekaj pozitivnega. Takrat sem dobil veliko izkušenj, ki jih kakopak poskušal prenesti na svoje zdajšnje varovance. Predvsem bi jim rad dopovedal, kakšen nasprotnik nas čaka. Kakšen je njegov karakter in kako se loti vsake zadeve. Tudi če ne bodo imeli nobene možnosti več, bodo šli Severni Irci vedno na glavo. Ker drugače ne znajo,” je pred tekmo z Otočani poudaril Matjaž Kek.

Strokovnjak iz Maribora je dodal: "Severni Irci imajo prav poseben, zelo pozitiven karakter. So takšni ljudje, da se nikdar ne predajo. Nogometaše opozarjamo na to in jih temu primerno pripravljamo. Toda hkrati drži, da moramo razvijati tudi sebe, svojo zmagovalno miselnost in svoje prepričane, da pred koncem tekme nikomur nikdar ne bomo priznali, da je boljši od nas."

Profimedia

Po štirih krogih je v skupini H precej izenačeno. Na vrhu sta s po devetimi točkami Finska in Kazahstan, Danska in Slovenija jih imata po sedem, Severna Irska je pri treh, San Marino pa je brez točk. Slovenija bo v tem kvalifikacijskem ciklu v nedeljo odigrala še tekmo v gosteh proti San Marinu.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol