19. 11. 2023, 21:52 | Vir: STA

Slovenski nogometaši pred tekmo s Kazahstanom optimistični: "Navijači, ne skrbite, prebili se bomo na evropsko prvenstvo"

Boštjan Podlogar/STA

"Cilj je le en – iti na evropsko prvenstvo," je dejal Jan Oblak.

Slovenska nogometna reprezentanca bo v ponedeljek ob 20.45 v Stožicah igrala zadnjo kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo 2024. Izbranci Matjaža Keka so po dolgem času v položaju, ko se spet lahko prebijejo na veliko tekmovanje.

Pomembno je dejstvo, da so odvisni sami od sebe. Proti Kazahstanu morajo za pot v Nemčijo osvojiti vsaj točko. Slovenija ima po devetih tekmah 19 točk, Kazahstan, ki ga je Slovenija ugnala v gosteh na začetku kvalifikacij z 2:1, pa točko manj. V prid slovenske vrste govori veliko dejavnikov.

Kakšne so možnosti?

Vloga favorita bo na domači strani, ki ima za razliko od Kazahstana kar nekaj v svetu uveljavljenih nogometašev, začenši z Janom Oblakom in Benjaminom Šeškom, ki po Transfermakrtu dosegata 35 oziroma 30 milijonov evrov vrednosti. Na 10 milijonov sta ocenjena tudi člana Udineseja, Jaka Bijol, ki je v teh kvalifikacijah postal poveljnik slovenske obrambe, in Sandi Lovrić. Pri Kazahstanu s 6,5 milijona močno izstopa zgolj Bahtijor Zajnutdinov, a najboljšega strelca kazahstanske vrste zaradi poškodbe ne bo v Ljubljani.

Benjamin Šeško

Benjamin Šeško

Profimedia

Slovenija je ob tem na domačem igrišču neporažena sedem tekem, a Kazahstanci so v teh kvalifikacijah pokazali, da lahko v gosteh zmagajo, slavili so v San Marinu, v Belfastu proti Severni Irski in na Finskem. Podjetje Gracenote, ki pogosto odstotkovno napoveduje razplete športnih dogodkov, za obračun Slovenije in Kazahstana kar 86 odstotkov možnosti pripisuje prvi.

Slovenski igralci optimistični: "Navijači, ne skrbite za ponedeljkov obračun"

Samozavestni so tudi v slovenskem taboru, igralci so že po petkovem porazu na Danskem poudarjali, naj navijačev ne skrbi za ponedeljkov obračun. "Vsi smo si želeli to, da bi bili v zadnji tekmi še v igri za EP. Kvalifikacije smo do danes opravili zelo dobro, ampak manjka še ta zadnja tekma, ta finale. Komaj čakamo, da se začne. Verjamem, da nam bo uspelo," je poudaril kapetan Jan Oblak.

Selektor Kek je s podobnimi besedami orisal pričakovanja pred ponedeljkovo tekmo. "Lepo je, ko prideš do možnosti, da odločaš o nečem, kar se v Sloveniji že dolgo čaka. Vemo, kaj nosi ta tekma, vemo, da ima tekmec enak cilj," je dejal. Dodal je, da je prepričan, da so dovolj kakovostni in pametni, da bodo tekmo uspešno izpeljali.

Matjaž Kek

Matjaž Kek

Profimedia

Oblak je prav glavo omenil kot ključni element na tovrstnih tekmah. "Na takih tekmah je ta najbolj pomembna. Vsi, ki igramo na tej ravni, imamo kakovost. Rečemo že 'na glavo', da, ampak z glavo. Seveda sta tu tudi še želja in borbenost, ki pa nista vprašljivi," je pojasnil.

Dodal je še, da si obe ekipi zaslužita biti v tem položaju. "Mogoče je pozitivno zanje, da so sezono končali pred dvema tednoma in so imeli tako več časa za pripravo," je še povedal slovenski vratar, najboljši igralec ob porazu na Danskem.

Kot je povedal, je tisti poraz že za njimi in so začeli takoj razmišljati zgolj o jutrišnji tekmi v Stožicah. "Zdaj pa smo v igri in to je to, za kar smo vadili," je pristavil Oblak, ki je od prihoda v reprezentanco leta 2016 s Slovenijo še bil v dodatnih kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, od takrat pa takih priložnosti ni bilo več.

Kot je dejal, je igrati take tekme veselje, kar vedno znova poudarja tudi selektor. "Zelo enostavno je iti v to tekmo. Ker cilj je le en – iti na evropsko prvenstvo. Ena tekma, ki odloča o vsem, za takšne se dela, živi, pripravlja. To moramo vzeti kot vrh nečesa. V vsakem primeru pa se bo tudi v torek igral nogomet, upam pa, da z veseljem za Slovenijo," je povedal.

Jan Oblak

Jan Oblak

Profimedia

Opozoril je, da je Slovenija z gledišča mnogih favorit proti Kazahstanu, ampak da se bo tudi ta obračun začel z 0:0. "Težka tekma, ki lahko gre v eno ali drugo smer, zato moraš biti pripravljen v obrambi in v napadu ter moraš znati reagirati." Kot je zaključil, imajo nekateri igralci še nekaj težav, tako da še ni jasno, kdo se bo v ponedeljek lahko boril za četrto veliko tekmovanje Slovenije po evropskem prvenstvu 2000 ter svetovnem prvenstvu 2002 in 2010.

Preboj na evropsko prvenstvo 

Preboj na evropsko prvenstvo bi tej obetavni generaciji nogometašev dal še dodaten zagon. Nogometna zveza Slovenije pa bi zaslužila nekaj milijonov, ki bi jih lahko kanalizirala v klubski nogomet, ki gradi temelje za uspehe reprezentanc.

Novo na Metroplay: Andraž Štalec o digitalnem marketingu, vodenju podjetja in pasteh digitalnega sveta