J. B. | 3. 12. 2022, 21:46

Solze sreče in žalosti v Katarju: Messiju uspelo, kar mu ni še nikdar, malčka zgolj grozila, na koncu pa kljub temu odšla domov

Profimedia/fotomontaža

Znana sta prva udeleženca četrtfinala 22. mundiala v nogometu.

Argentina in Nizozemska v četrtfinale, Avstralija in Združene države Amerike domov. To je epilog prvega dneva izločilnih bojev svetovnega prvenstva v nogometu.

Kot prvi so se v soboto med osem najboljših prebili tulipani. Čeprav se med strelce tokrat ni vpisal Cody Gakpo, ki je pred tem z zadetki na treh zaporednih tekmah na SP postal četrti Nizozemec s takšnim dosežkom po Johanu Neeskensu, Dennisu Bergkampu in Wesleyju Sneijderju, so izbranci selektorja Louisa van Gaala prvič po letu 2014 spet v četrtfinalu mundiala.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Denzel Justus Morris Dumfries (@ddumfries2)

Levji delež posla so opravili že v prvem polčasu, ko sta zadela Memphis Depay in Daley Blind. Podajalec pri obeh zadetkih Denzel Dumfries, ki je dobro predstavo kronal še z zadetkom za 3:1. Američani, ki so iskali svoj prvi četrtfinale po 2002, so bili v večjem delu obračuna premalo konkretni za obstanek v Katarju.

Lionel Messi zabil prvi gol v izločilnih bojih

Napredovala je tudi Argentina, ki je bila z 2:1 boljša od Avstralije in si priigrala četrtfinalni obračun z Nizozemci. Prvi gol na tekmi je dosegel argentinski superzvezdnik Lionel Messi, ki se je tako razveselil svojega sploh prvega zadetka v izločilnih bojih svetovnih prvenstev.

Za Messija je bila tekma z Avstralijo njegova tisoča v karieri.

Ko je Messi zatresel avstralsko mrežo, se je zdelo, da bodo gavči zlahka prišli do napredovanja. Toda ob koncu so tudi trepetali, Argentina je zadela, grozila in bila nevarna, a ni uspela izenačiti. Tudi po zaslugi argentinskega vratarja.

V drugem delu je imela Argentina večino časa vse pod nadzorom in prek Juliana Alvareza potrdila pot med najboljših osem, kjer jo obračun z Nizozemci čaka v petek v Lusailu. Avstralci so SP kljub anemični predstavi v dobršnem delu tekme končali s ponovitvijo svojega najboljšega dosežka z mundialov, pred tem so leta 2006 v osmini finala izgubili proti poznejšemu prvaku Italiji. Ob koncu obračuna, v katerem so bili večji del v podrejenem položaju, pa bi lahko celo izenačili, a se je izkazal argentinski vratar Emiliano Martinez.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord