J. B. | 16. 11. 2022, 15:28

Spektakel z napako: v Katarju na pivo za 15 evrov šele po 19. uri, vsak lahko spije le štiri kozarce, o hrani pa škoda besed

Profimedia

V preteklosti so bila svetovna prvenstva v nogometu pravi festival zabave za navdušence z vsega sveta. Letos bo zgodba več kot očitno precej drugačna.

V nedeljo se bo v Katarju začelo 22. svetovno prvenstvo v nogometu. Za večno slavo se bo udarilo 32 najboljših reprezentanc na svetu, turnir pa bo - tako organizatorji - spektakel, kakršnega najbolj priljubljen šport na planetu Zemlja še ni doživel. "Navijači bodo lahko uživali," je bila ena od obljub katarskih organizatorjev.

Profimedia

"To bo najboljši navijaški festival v zgodovini turnirja," so dodali. Da bo izkušnja zares nepozabna, drži kot pribito. A vse bolj se zdi, da zaradi negativnih, nikakor pozitivnih izkušenj.

Iz Katarja so se začeli javljati prvi novinarji, ki bodo poročali s svetovnega prvenstva, Martin Lipton, poročevalec britanskega časnika The Sun, pa nad za zdaj videnim in doživetim ni navdušen. Niti po naključju.

Lipton je v Katarju obiskal eno od navijaških con, ki so bile na številnih preteklih turnirjih prostor za zabavo, druženje in nepozabne dogodivščine nogometnih navdušencev z vsega sveta. V Katarju bodo po Liptonovih besedah trpele predvsem njihove denarnice. In želodci.

Od alkoholnih pijač na voljo zgolj pivo

Čeprav so organizatorji obljubljali, da bodo katarskim zakonom navkljub v navijaških conah na voljo tudi alkoholne pijače, to ni tako. Drži, na prodaj bo pivo, a nič drugega. Vino? Pozabite! Žgane pijače? Pa kaj še! Kdor si bo želel privoščiti kozarček piva, ga bo to drago stalo.

Profimedia

Pol litra budweiserja bo na prodaj za astronomskih 15 evrov! Čeprav so pred turnirjem Katarci zagotavljali, da bodo cene piva precej nižje. Ob tem ni nepomembno, da si bo lahko vsak navijač privoščil največ štiri vrčke piva. Povejte angleškim in nemškim navijačem, da lahko spijejo le dva litra hmeljevega napitka ...

Nikakor ni nepomembno niti, da bo pivo na prodaj šele po 19. uri. Še ena nevšečnost več za suha grla nogometnih navijačev z vsega sveta.

Nič boljše kot strastnim pivcem se ne bo godilo niti razvajenim gurmanom. V navijaški coni se bodo lahko za slasten obrok obrisali pod nosom. O cenah pa vnovič ne gre izgubljati besed. Petnajst evrov za posodico tortiljinega čipsa z gvakamole omako; rop pri belem dnevu! A v Katarju še kako kruta realnost. Pojdimo dalje: 11 evrov za grško solato. Deset evrov za kos pice. Pa je hrana vsaj okusna? Lipton trdi, da daleč od tega. Prebavljivo, nič več kot to.

Strogo prepovedano

Če bo kdo ob tem razmišljal, da bi si v navijaško cono pijačo in hrano prinesel v nahrbtniku, se mu ne piše nič dobrega. Na vhodu v navijaško cono bodo vsi obiskovalci podvrženi temeljitim pregledom, podobnim tistim na letališčih. In gorje junaku, ki bo imel pri sebi pločevinko piva, steklenico vina ali kakšen žgani priboljšek. V Katarju je to strogo prepovedano! 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sansonikfootball (@ssfootballglobal)

Navijaški spektakel? Vse prej kot to. Dobrodošli torej v Katarju, gostitelju 22. svetovnega prvenstva v nogometu ...

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord