6. 6. 2022, 13:04 | Vir: STA

Spor z nogometno zvezo: denar sveta vladar

Profimedia

Na svetovnem prvenstvu bo kanadska izbrana vrsta nastopila drugič, prvič je na mundialu igrala leta 1986 in tekmovanje končala po skupinskem delu. 

Kanadska nogometna reprezentanca je zaradi spora s tamkajšnjo nogometno zvezo odpovedala pripravljalni dvoboj proti Panami, ki bi moral biti ponoči v Vancouvru. Kanadski nogometaši so nezadovoljni z odnosom zveze ter predvsem izplačilom nagrad po uvrstitvi na svetovno prvenstvo v Katarju.

Spor zaradi denarja

Uvrstitev na letošnje SP v Katarju je skazil predvsem spor med nogometaši in zvezo glede plačil in drugih obveznosti, ki jih krovna organizacija še ni oz. ne namerava poravnati.

"Mednarodna tekma kanadske nogometne moške reprezentance, ki je bila na sporedu v nedeljo, 5. junija je odpovedana. Vsem kupcem vstopnic bomo posredovali dodatne podrobnosti," je na Twitterju zapisala kanadska nogometna zveza.

Glavni kamen spotike je nagrada Mednarodne nogometne zveze (Fifa) v vrednosti 10 milijonov dolarjev, ki jo je kanadska zveza prejela za uvrstitev na SP, nogometašem pa naj bi obljubila zgolj desetodstotni delež.

Nogometaši so zato spisali pismo z naslovom, "Draga Kanada", v katerem govorijo o nespoštovanju izbrane vrste in slabem odnosu, ki traja že več let. Reprezentanca zahteva 40-odstotni delež nagrade Fife, kanadska zveza pa je razkrila, da so nogometaši zahtevali med 75 in 100 odstotki nagrade, ponudila pa je 60 odstotkov, ki bi jih enakovredno razdelila med moške in ženske izbrane vrste.

To je pismo "Draga Kanada", ki ga je objavila kanadska moška nogometna reprezentanca. 

Ne morejo izplačati nagrad

Obenem je zveza dejala, da ne more v celoti plačati nagrad, saj je pred štirimi leti sklenila pogodbo s Canadian Soccer Business, ki je po njihovem mnenju "povsem ohromila možnosti za izplačevanje nagrad reprezentancam glede na njihov uspeh na zelenicah". Nogometaši zdaj želijo razkritje te pogodbe ter imena odgovornih, ki so po njihovem mnenju škodovali razvoju kanadskega nogometa.

Zveza se doslej še ni odzvala na zahteve nogometašev, ki obenem terjajo tudi plačilo stroškov obiska Katarja za družine igralcev ter vstopnice za tekme v skupinskem delu, v katerem se bodo pomerili z Belgijo, Hrvaško in Marokom.

Kanadčani v zadnjih dneh niso trenirali, vprašljiva pa je tudi usoda druge pripravljalne tekme, ki je predvidena v noči na 10. junij proti reprezentanci Curacaa.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.