J. B./STA | 3. 10. 2022, 09:00

Svet športa pretresla tragedija biblijskih razsežnosti, mrtvih že več kot 170

Profimedia/fotomontaža

Oblasti v Indoneziji preštevajo žrtve uničujočega stampeda, ki je vodil do enega najbolj tragičnih dogodkov v zgodovini nogometa.

Po smrtonosni množični paniki na nogometnem stadionu v Malangu je Indonezija oblikovala neodvisno skupino strokovnjakov, da razjasni ozadje. To so v ponedeljek sporočili po posebnem sestanku vlade z visokimi varnostnimi uradniki. 

Tragedija v mestu Malang, v kateri je umrlo več kot 170 ljudi, blizu 200 pa je bilo ranjenih, je ena najhujših stadionskih nesreč v zgodovini nogometa.

Skupno neodvisno skupino za ugotavljanje dejstev bodo sestavljali vladni uradniki, uradniki nogometnih zvez, strokovnjaki, akademiki in novinarji, je dejal indonezijski minister za varnost Mohammad Mahfud.

Panika zavladala, ko je policija uporabila solzivec

"Ekipa naj bi svoje delo končala v dveh ali treh tednih," je pojasnil Mahfud. Vlada je nacionalni policiji tudi naročila, naj "v naslednjih dneh preišče osebe, ki bi lahko bile odgovorne za tragedijo". Nemiri so izbruhnili v soboto zvečer po tekmi prve lige Arema - Persebaya v provinci Vzhodna Java. Po domačem porazu Areme z 2:3 je na tisoče navijačev vdrlo na igrišče stadiona Kanjuruhan.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sportalization Global (@sportalizationglobal)

Policija je uporabila solzivec, da bi jih razgnala, pri čemer je prišlo do množične panike. V stampedu so bile številne žrtve poteptane, večina pa je umrla zaradi pomanjkanja kisika.

Predsednik Indonezije Joko Widodo je že v nedeljo odredil preiskavo tragedije, varnostni pregled vseh nogometnih tekem in ukazal nacionalni nogometni zvezi, naj prekine vse tekme, dokler niso dokončane "varnostne izboljšave". Indonezija naj bi naslednje leto gostila svetovno prvenstvo za nogometaše do 20 let, a se mnogi v luči tragedije že sprašujejo, ali je sploh sposobna poskrbeti za varno organizacijo dogodka.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.