J. B. | 28. 9. 2022, 13:48

VIDEO: Kam bi uvrstili Šeškovo mojstrovino? To so najlepši goli v zgodovini slovenske reprezentance

Profimedia/BOBO/fotomontaža

Nogometna izbrana vrsta je od osamosvojitve dalje odigrala 274 tekem, na katerih je zabila 340 zadetkov. Nekaj je bilo neverjetnih, nepozabnih, fantastičnih. Toda kdo se je podpisal pod najboljšega?

Zadetek, ki ga je v torek zvečer na stadionu Friends Arena v Stockholmu zabil vsega 19-letni Benjamin Šeško, je glavna tema pogovorov številnih nogometnih navdušencev po vsem svetu. Z razlogom. Slovenski najstnik se je na tekmi s Švedsko podpisal pod redko videno mojstrovino. Njegov gol je bil prava nogometna poezija, toda kam bi uvrstili njegov uspešno zaključen strel z levico, ki sploh ni njegova močnejša noga? Bi Šeškov sanjski vole lahko označili kar za najlepši gol v zgodovini slovenske reprezentance?

Kakopak gre za precej subjektivno temo. Kako sploh izbrati najlepši gol? In koliko pri tem šteje pomembnost tekme? Kakorkoli, slovenska reprezentanca je v svoji več kot dvajsetletni zgodovini dosegla nemalo čudovitih, skoraj čudežnih zadetkov, mi pa smo sestavili seznam najboljših po našem okusu. Z jasno željo prisluhniti tudi vašem glasu, glasu navijačev. Kaj pravite, je Šeškov res najboljši? Ali pa bi se raje odločili za katerega od spodaj navedenih?

Aćimovićev strel s sredine igrišča, s katerim je odprl vrata raja

November 1999 bo z zlatimi črkami zapisan v zgodovino slovenskega nogometa. Izbrana vrsta, ki jo je takrat vodil legendarni Srečko Katanec, si je sploh prvič priigrala nastop na velikem tekmovanju. Slovenci so se v dodatnih kvalifikacijah za Euro 2000 pomerili z Ukrajino, za katero je tedaj igral tudi superzvezdnik Andrij Ševčenko. Prav slednji je bil tisti, ki je za Bežigradom goste povedel v vodstvo, toda Slovenci se niso predali. Za izenačenje je poskrbel Zlatko Zahović, zmago z 2:1 pa je sedem minut pred koncem gostiteljem priigral Milenko Aćimović. Ljubljančan se je podpisal pod enega najbolj spektakularnih zadetkov v zgodovini nogometa, žogo je za hrbet ukrajinskega vratarja poslal s strelom skorajda s sredine igrišča! "David Beckham, kje si zdaj?!" je tedaj v mikrofon kričal vzhičeni komentator televizijske postaje Eurosport.

Zahovićev prosti strel v izdihljajih ene najpomembnejših tekem

Ko se je Slovenija prebijala skozi kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2002, je eno najbolj dramatičnih tekem odigrala marca 2001, ko je za Bežigradom gostovala Jugoslavija. Ta je imela zmago že v rokah, nakar je v 94. minuti na sceno stopil kdo drug kot Zlatko Zahović. Najboljši strelec slovenske reprezentance vseh časov je mojstrsko izvedel prosti strel s 25 metrov in žogo neubranljivo poslal v tekmečevo mrežo. Zahović je kasneje razkril, da je prosti strel skoraj prepustil Aćimoviću, saj je bil razočaran, ker je pred tem igral pod svojimi pričakovanji. Kako pomemben je bil njegov gol, razkriva podatek, da si je Slovenija na koncu drugo mesto in dodatne kvalifikacije priigrala z vsega točko naskoka pred Jugoslavijo.

Osterčev poskus podaje, s katerim je presenetil vse

Dve leti po zgodovinskem preboju na evropsko prvenstvo 2000 si je Slovenija priigrala tudi svoj premierni nastop na svetovnem prvenstvu. Slovenci so morali vnovič v dodatne kvalifikacije, v katerih je bila nasprotnica Romunija. Gostitelji so se za Bežigradom tako kot proti Ukrajini znašli v zaostanku, a so na koncu vnovič slavili z rezultatom 2:1. Izenačil je Milenko Aćimović, zmago pa na senzacionalen način priigral Milan Osterc. Svetlolasi napadalec je v 70. minuti žogo prejel na levi strani kazenskega prostora. Položaj za strel je bil nemogoč in tudi Osterc je kasneje priznal, da je želel podati pred gol. No, po žogi je naposled udaril tako, da je presenetila vse, tudi romunskega vratarja, in končala v tekmečevi mreži.

Cimerotičevo preigravanje za sladko zmago v Trstu

Premierni nastop Slovenije na svetovnih prvenstvih se ni končal po željah navijačev. Četa Srečka Katanca je izgubila vse tri tekme, za nameček se je selektor zapletel še v odmeven spor z Zlatkom Zahovićem. To je sodu izbilo dno in Katanec se je poslovil, na njegov položaj je prišel Bojan Prašnikar. Slednji je Slovencev prvič vodil avgusta 2002, in sicer na prijateljski tekmi z Italijo v Trstu. Obračun, ki so ga zaznamovali tudi navijaški izgredi, je Slovenija presenetljivo dobila z 1:0, edini gol je dosegel Sebastjan Cimerotič. Ljubljančan je  32. minuti z izjemnim preigravanjem najprej osmešil Christiana Panuccija, nato pa matiral še Gianluigija Buffona.

Vršičeva osupljiva poteza, ki je ni pričakoval nihče

Oktobra 2011 Slovenija ni imela več možnosti za preboj na veliko tekmovanje, zanjo je bila tekma s Srbijo zgolj revialnega pomena. Ne pa tudi za nasprotnika, ki bi si z zmago priigral dodatne kvalifikacije za Euro 2012. Toda Slovenci Srbom niso želeli olajšati naloge. Borili so se kot levi in na koncu celo zmagali! V mariborskem Ljudskem vrtu je bil mož odločitve Dare Vršič, ki mu je sodnikovem dodatku prvega polčasa uspela naravnost osupljiva poteza. Tega ni pričakoval nihče … Iz prostega strela z več kot 35 metrov je udaril neposredno proti srbskemu golu. To je storil tako dobro, da se je žoga po dolgem letu v zraku od prečka odbila za hrbet srbskega vratarja Bojana Jorgačevića. Namesto Srbije so se tudi po Vršičevi zaslugi v dodatne kvalifikacije presenetljivo uvrstili Estonci.

Birsova ubijalska levica, s katero je pokvaril slovaško slavje

Zadnji nastop Slovenije na velikih tekmovanjih sega v leto 2010, ko je Matjaž Kek svoje varovance odpeljal na svetovno prvenstvo v Južno Afriko. Slovenci so bili v dodatnih kvalifikacijah boljši od Rusije, da so si sploh zagotovili obračun z reprezentanco največje države na svetu, pa je bila ključna zmaga, ki so jo oktobra 2009 dosegli v Bratislavi. Če bi Slovaki tedaj slavili, bi si že zagotovili nastop na svetovnem prvenstvu na jugu črne celine. Toda Slovenija je odigrala eno svojih najboljših tekem (2:0) in odlično predstavo kronala s pravo mojstrovino Valterja Birse. Primorec je v 56. minuti zabil prvi gol na tekmi, potem ko je z udarcem z levico z več kot 20 metrov razparal slovaško mrežo. Birsa je vajo nato ponovil tudi na SP, ko je na podoben način premagal še vratarja Združenih držav Amerike.

Da je bilo med 340 zadetki še nekaj takšnih, ki so omembe vredni, ni dvoma. Recimo Aćimovićev slalom proti Gruziji, njegov enkraten zadetek proti Romuniji, Birsov prvenec proti Poljski, svetovnega prvenstva vreden gol Zlatka Dedića, nebeški skok Željka Milinovića v Beogradu, izjemen strel Mirana Pavlina proti Češki, prosti strel Nastje Čeha proti Ferskim otokom, Zahovićev udarec proti Gani ... Vsi so vredni ogleda, a saj veste, kako pravijo: vsak ima svojega favorita. Ste že izbrali svojega?

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol