J. B. | 21. 11. 2022, 14:24

(VIDEO) Kaos v Katarju: policija med navijači posredovala z gumijevkami, ljudje so se bali za svoja življenja

YouTube/The Telegraph/posnetek zaslona

Svetovno prvenstvo naj bi si v živo ogledalo kar 1,5 milijona nogometnih navdušencev z vsega sveta. Večina upa, da se ne bodo ponovili dogodki, ki smo jim bili priča v nedeljo.

V nedeljo se je v Katarju začelo 22. svetovno prvenstvo v nogometu. "To bo najbolj nepozabno svetovno prvenstvo v zgodovini," so se v zadnjih dneh večkrat pohvalili veljaki iz mednarodne nogometne zveze (FIFA). In kdo ve, morda se bodo njihove besede dejansko uresničile. Toda ne zaradi pozitivnih razlogov. Za zdaj je precej več negativnih. Številni se, recimo, nikakor ne morejo sprijazniti, da si med tekmami ne bodo mogli privoščiti piva. "Ni konec sveta, toda to ni logično. Nogomet in pivo gresta z roko v roki. Oropani smo bili za nekaj, kar je bilo vedno eno od bistev svetovnih prvenstev," je potarnal navijač iz Belgije.

V zraku je bilo čutiti paniko, zavladal je kaos

Nogometni navdušenci bodo v pivu lahko uživali le v posebnih navijaških conah. Toda tudi v tem pogledu na prvi dan svetovnega prvenstva ni šlo vse po načrtih. V navijaški coni v Dohi je v času tekme med Ekvadorjem in Katarjem prišlo do sila neljubih prizorov.

V parku Al Bida je prostora za 40.000 ljudi, toda organizatorjem se je zgodil nedopusten spodrsljaj. V navijaško cono so spustili občutno preveč navijačev, na tisoče jih je ostalo pred zaprtimi vrati. Prisotna je bila velika mera nezadovoljstva, ljudje so glasno protestirali, na koncu je posredovala celo policija. Varuhi reda in miru so naokrog hodili s gumijevkami, odrivali ljudi in po poročanju številnih medijskih hiš ni manjkalo veliko, da bi izbruhnili neredi. V zraku je bilo čutiti paniko, zavladal je kaos, ljudje so se prerivali, padali po tleh, življenja so bila ogrožena.

S sinom odšel, ker je ocenil, da ni varno

"Bilo je zelo tvegano. Ljudje bi lahko umrli. Predvsem ženske in starejši se v takšni gneči ne znajdejo. Hvala bogu, da sem nekoliko višji od večine ljudi, tako da sem lahko normalno dihal. Toda videl sem nekaj prestrašenih otrok in kričal naokrog, naj jih dvignejo, saj niso mogli dihati," je z grozo v očeh razlagal Hatem El-Berarri, eden od obiskovalcev navijaške cone v Dohi, in dodal: "Moja družina je še vedno notri. Toda ne spustijo me nazaj, da bi videl, ali je z njimi vse v najlepšem redu. Ne vem, kaj storiti. Organizacija je zelo slaba."

Luis Reyes, navijač iz Mehike, je dodal: "Gneča je bila nepopisna. Ni se dalo premikati. Nisem mogel ne naprej ne nazaj. Sinu sem rekel: 'Pojdiva, tukaj je preveč nevarno'."

Sproščena zabava na najbolj nepozabnem svetovnem prvenstvu v zgodovini? Morda bo v prihodnje drugače, toda za zdaj se to zares ne zdi tako.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord