Nikola Vuković | 1. 12. 2023, 14:41

V Srbiji veliki dvojici grozi klub, ki ga napaja Orbanovo bogastvo: Madžari vanj vložili že 30 milijonov evrov

Profimedia

Lendava ni edini kraj iz nekdanje Jugoslavije, v katerega se zaradi nogometa zliva madžarski kapital.

Bačka Topola je kraj v Vojvodini, kjer večinsko prebivalstvo sestavljajo Madžari. V Bački Topoli domuje tudi v zadnjem obdobju sila uspešen nogometni klub, ki ga sponzorira nihče drug kot madžarski premier Viktor Orban. TSC je preteklo sezono sklenil na visokem drugem mestu srbskega državnega prvenstva, v novem tekmovalnem letu pa nastopa tudi v ligi Europa. In ta majhen kraj je v zadnjem obdobju gostila nekatere večje evropske klube – nazadnje West Ham United, ki nastopa v elitni angleški premier ligi. 

V Bački Topoli so z madžarskim kapitalom zgradili tudi nov stadion, gradnja TSC Arene je stala kar 15 milijonov evrov. Kakšen vpliv ima Madžarska, priča tudi dejstvo, da je navijaška skupina tega kluba povsem madžarsko obarvana, pesmi, ki jih pristaši kluba prepevajo na stadionu, pa so v madžarščini. Orbanova praksa financiranja tujih klubov sicer ni nekaj novega. Na Slovaškem se z madžarskim denarjem tako napaja DAC Dunajska Streda, na Hrvaškem Osijek, v Sloveniji pa Nafta, ki trenutno vodi na lestvici druge lige.

Klub iz Bačke Topole letos nastopa tudi v skupinskem delu lige Europa.

Klub iz Bačke Topole letos nastopa tudi v skupinskem delu lige Europa.

Profimedia

Vsem klubom je skupen uspeh, ki kakopak ni naključje. Odkar se je madžarski premier Viktor Orban leta 2010 vrnil na oblast, je razvoj športnih klubov in infrastrukture znotraj madžarskih skupnosti po Balkanu postal ključna strategija politike njegove vlade. Po podatkih, ki jih je leta 2022 zbral Atlatszo, je bilo 49,5 milijona evrov davkoplačevalskega denarja preusmerjenih na območja na Slovaškem, v Romuniji in Srbiji, ki so naseljena z etničnimi Madžari. "Šport je naš skupni jezik, šport nas združuje. Zato bo madžarska vlada podprla ustanavljanje športnih akademij po vsej Karpatski kotlini," je dejal Orban leta 2018 med odprtjem MOL nogometne akademije v Dunajski Stredi na Slovaškem.

Nato se je Orban dotaknil tudi Bačke Topole. "Živimo v Evropi, kjer je prostor samo za tiste, ki se zavzemajo za enotnost, ne pa za tiste, ki sejejo semena razdora," je Viktor Orban sporočil ob odprtju nogometne akademije FK TSC v Bački Topoli leta 2019. Danes večino prebivalstva, 58 odstotkov, v občini Bačka Topola s 33.000 prebivalci še vedno sestavljajo etnični Madžari, nogometni klub pa je v zadnjih 75 letih igral ključno vlogo pri ohranjanju madžarske kulture v življenju.

V Bački Topoli so z madžarskim kapitalom zgradili tudi povsem nov stadion.

V Bački Topoli so z madžarskim kapitalom zgradili tudi povsem nov stadion.

Profimedia

Madžarska je v TSC vložila že neverjetnih 30 milijonov evrov, kar je ogromen znesek za katerikoli klub v srbskem nogometu, vključno s tradicionalnima velikanoma iz Beograda - Crveno zvezdo in Partizanom. Toda za razliko od Slovaške, kjer so se takšni vložki in klub srečali z močnim nasprotovanjem, v Srbiji skoraj ni bilo nasprotovanja. Deloma zaradi prijateljskih odnosov med Madžarsko Srbijo. Ljudje v Srbiji gledajo na TSC kot na osvežujočo spremembo in zaradi denarja, ki ga ima na voljo, pa tudi kot na klub, ki bi se lahko kosal z velikanoma Crveno zvezdo in Partizanom, ki po razpadu Jugoslavije brez konkurence vladata srbskemu nogometu.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol