J. B. | 19. 9. 2022, 14:00

Zelenski se je zahvalil Čeferinu, Nemčija od njega zahteva dodatne sankcije

Profimedia/fotomontaža

Prvi mož Ukrajine poslal odmevno sporočilo Slovencu, ki vodi evropsko nogometno organizacijo, tega je za rokav s prav posebno zahtevo pocukala tudi nemška ministrica.

Vse od začetka vojaškega napada na Ukrajino so vodilni možje Evropske nogometne zveze (UEFA) brez milosti do Rusije. Vsi ruski klubi so bili izključenih iz evropskih pokalov. Ruska reprezentanca ne sme nastopati ne v ligi narodov ne v kvalifikacijah za naslednje evropsko prvenstvo. Svoje je dodala Mednarodna nogometna zveza (FIFA), ki je ruski izbrani vrsti prepovedala sodelovanje na prihajajočem svetovnem prvenstvu v Katarju.

Ukrajinski Volodomir Zelenski se je zaradi solidarnosti krovne evropske nogometne organizacije zdaj javno zahvalil predsedniku Uefe Aleksandru Čeferinu. "Po telefonu sem se pogovarjal s predsednikom Uefe Aleksandrom Čeferinom. Osebno sem se mu zahvalil za solidarnost z Ukrajino in vso podporo Uefe pri ponovnem začetku igranja nogometa v prvi ukrajinski ligi. Hkrati še naprej računamo na pomoč Uefe pri osvoboditvi zajetih ukrajinskih športnikov," je v sporočilu za javnost zapisal Zelenski.

Toda Zelenski ni edini politik, ki se je v teh dneh javno dotaknil Čeferina. Nedolgo tega je slovenskemu nogometnemu funkcionarju in uglednemu odvetniku odločno sporočilo poslala tudi Nancy Faeser. Nemška zvezna ministrica je Čeferina pozvala, naj njegova organizacija podobno kot Rusijo kaznuje tudi Belorusijo.

Zato, ker je velika ruska podpornica

"Ne samo Rusijo, ki vodi vojno v nasprotju z mednarodnim pravom, tudi Belorusijo kot veliko rusko podpornico bi morali izključiti iz vseh mednarodnih nogometnih tekem in turnirjev," je Der Spiegel citiral Nancy Faeser, ki je dodala, da bi moral športni svet "izpolniti svojo odgovorno vlogo in zavzeti enoten nastop proti tej obliki neupoštevanja človekovih pravic".

Nebojša Tejić/STA

Prav Nemčija bo gostila naslednje evropsko prvenstvo, to bo leta 2024 potekalo v Berlinu, Münchnu, Dortmundu, Gelsenkirchnu, Frankfurtu, Stuttgartu, Hamburgu, Düsseldorfu, Kölnu in Leipzigu. Žreb kvalifikacijskih skupin bo na sporedu 9. oktobra, Rusije predvidoma ne bo zraven, Belorusije pa Uefa vsaj za zdaj še ni uradno izključila iz tekmovanja.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije