18. 10. 2022, 12:00 | Vir: Sportklub

Zlatko Zahović se boji za prihodnost Maribora: "Žal mi je, ampak ni znanja"

Uroš Skaza/NK Maribor/fotomontaža

Dolgoletni športni direktor najtrofejnejšega slovenskega nogometnega kluba je vnovič na glas spregovoril o svojih pomislekih glede poti, po kateri hodijo vijoličasti iz Ljudskega vrta.

Po večnem derbiju, ki se je končal z novo zmago Olimpije (1:0), so v oddaji Pod prečko znova gostili najuspešnejšega športnega direktorja v slovenskem nogometu Zlatka Zahovića. Mariborčan je s svojimi besedami tokrat zatresel slovensko nogometno javnost.

Oče reče ja, mati ne

Zahović je bil vedno znan kot nekdo, ki zna, ko to želi in ko oceni, da je čas za to, stvari povedati brez dlake na jeziku. In očitno je ocenil, da je prišel ta čas. V oddaji Pod prečko je najuspešnejši športni direktor v zgodovini slovenskega nogometa zelo jasno in brez ovinkov poudaril, kaj je največji problem trenutnega ustroja NK Maribor in razlog, da je klub padel v črno luknjo, iz katere ni videti izhoda.

"Žal mi je, ampak ni znanja. Takoj ko pridejo Koper, Olimpija ali evropski nasprotnik, nastopijo težave. Trenerji so zmedeni, ker ni reda in ni hierarhije. En ti šepeta eno, drugi drugo in po nekaj tednih začneš dvomiti sam vase. Vsi trenerji, ki so odšli, so omenjali prišepetovalce oziroma ljudi iz pisarn. Številni veliki klubi, kot je Inter, so imeli iste probleme."

Zahović medtem s prstom noče kazati le na športnega direktorja Marka Šulerja, ki je v Ljudskem vrtu zadolžen za kadrovanje ekipe. "Pisarne so zato, da so podpora športnemu delu in nič več. Ko to počnejo, potem so odlični. Ko pa se spustijo v delo trenerja, športni del, je zmeda. Isto kot pri vzgoji – oče reče ja, mati ne. Kaj si bo mislil otrok oziroma v tem primeru igralec? Potem pa izgubiš proti Kopru, sledi derbi, ki ga je treba znati odigrati in postaviti sistem, a so vsi v klubu zmedeni. In to je velik problem," poudaril Zahović.

V vsaki pisarni dobi drugačno sporočilo

Najboljši strelec slovenske reprezentance vseh časov je zaključil: "Marku (Šulerju, športnemu direktorju Maribora, op. a.) ni lahko. V vsaki pisarni dobi drugačno sporočilo. Ni on vsega kriv. Najprej mora biti postavljena hierarhija v klubu. Na prvem mestu je športni del, potem vse drugo, kar je podpora ekipi. To je edini način, sicer bo težava celo z uvrstitvijo v Evropo."

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec