A. B. | 28. 11. 2022, 07:33

Janković izpolnil obljubo Janji Garnbret: na uresničitev je čakala tri leta

Profimedia

Imamo fotografije, ki dokazujejo, da gre za projekt, na katerega je bilo vredno počakati. 

Janja Garnbret se je leta 2019 iz Hačiodžija na Japonskem vrnila kot trikratna svetovna prvakinja. Takrat ji je ljubljanski župan Zoran Janković na sprejemu obljubil, da bo v njeno čast zgrajen nov plezalni center. Obljubo bo po skoraj treh letih izpolnil. 

Dolg postopek, a vreden čakanja 

Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS) je objavila rezultate natečaja za Center plezalnih športov Ljubljana v Športnem parku Svoboda na Viču, ki je predvideval postavitev in celotno krajinsko arhitekturno oblikovanje plezalnega centra. Prvo nagrado med 17 prejetimi elaborati je dobil projekt, ki so ga zasnovali Mojca Gregorski, Miha Kajzelj in Tina Kavčič. Komisiji je predsedoval arhitekt profesor Janez Koželj, trenutni podžupan Mestne občine Ljubljana.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by JANJA GARNBRET (@janja_garnbret)

"Avtorji so s pretehtano postavitvijo plezalnega centra ob jugovzhodni rob območja odprli osrednjo ploščad centra v prostor ob Koprski ulici in jo z domiselno razporeditvijo stavbnih gmot ter pilona oblikovali v lepo zaokrožen javni prostor vhodnega trga. Plezalni center odlikuje domiselna funkcionalna zasnova, ki zagotavlja tekoče in nemoteno odvijanje vseh oblik plezalnih dejavnosti v stavbi in okoli nje," so zapisali po navedbah Planinske zveze Slovenije (PZS). 

Kako bo videti? 

"Celovito zamišljena in dosledno izpeljana zasnova notranjosti stavbe se lepo sklada z njeno zunanjo podobo, ki jasno izraža vsebino plezalnega centra. Zaradi naštetih funkcionalnih in oblikovnih kvalitet je komisija predlogu soglasno podelila 1. nagrado," so zapisali v obrazložitvi nagrade.

Novogradnja bo stala v športnem parku Svoboda na Viču. Center bo predvidoma obsegal 2000 m2 notranjih plezalnih površin ter zunanje plezalne stene, pojasnjujejo na PZS

Spletna stran/Planinska zveza Slovenije

Center bo v pretežni meri namenjen programom tekmovalnega športa in treningom plezalne reprezentance, pa tudi športni rekreaciji. Naročnik natečaja in investitor novogradnje je Mestna občina Ljubljana, v zaključku zapisa z novico razveseljujejo na PZS. 

Spletna stran/Planinska zveza Slovenije

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol