K. Ž. | 22. 11. 2023, 09:55

Neverjeten uspeh slovenskega jadralca na regati čez Atlantik

Ashikasailing

Slovenski jadralec Uroš Kraševac je nastopil na regati Mini Transat, kjer je osvojil peto mesto.

Uroš Kraševac, oceanski jadralec iz Slovenske Bistrice, ki je kot četrti Slovenec nastopil na znameniti regati za solo jadralce Mini Transat, je na regati osvojil peto mesto. Kraševac je ciljno črto pred otokom Guadeloupe v francoskih Antilih prečkal v nedeljo, 12. novembra 2023, ob 04:13:08 po našem času.

Ashikasailing

Osvojil je skupno peto mesto, kar je najboljši slovenski rezultat v oceanskem regatnem jadranju, hkrati pa je bil med 90 jadralci tudi najboljši "začetnik", ki je prvič prečkal Atlantik.

Njegov skupni čas Mini Transata je 24 dni, 13 ur in 11 minut. Jadral je na 6,5 m dolgi jadrnici razreda Mini650 z imenom Ashika II, ki spada v najmanjši razred za tekmovanja na odprtem morju.

Na prvi etapi, ki se je začela 24. septembra pred francoskim pristaniščem Les Sables d´Olonne in se za Kraševca končala po 9 dnevih, 22 urah, 18 minutah in 43 sekundah pred Santa Cruzom na kanarskem otoku La Palma, je osvojil 6. mesto in za zmagovalcem zaostal le dobri dve uri in pol! Na drugi etapi, ki se je začela 28. oktobra in potekala med Santa Cruzom in mestom Saint Francois na Guadelupu v francoskih Antilih, je po nekaj dneh plovbe vodil in vodstvo uspešno branil tri dni zapored.

Ashikasailing

Med jadranjem pa je prišlo do tehnične okvare. "Ravno sem se po 15-urni izmeni na krmilu odpravljal spat, ko sem s premca zaslišal glasen pok. Zlezel sem nazaj na krov in opazil, da genaker ter kosnik (penon) prosto opletata po zraku. Ugotovil sem, da je popustilo vpetje na dnu premca, ki vleče kosnik navzdol. Pri koncu z močmi sem se vseeno lotil popravila, ki se je izkazalo za precej zahtevno. Od izmučenosti sem v nekem trenutku celo zaspal v majhnem 'crash-box' prostoru v premcu," je povedal Kraševac.

Ashikasailing

Po popravilu je uspešni jadralec jadral počasneje in tako izgubil nekaj mest. Vseeno pa mu je z njegovo borbenostjo in trmoglavostjo uspelo zaključiti prvo prečenje Atlantika in doseči vrhunski rezultat. V seštevku obeh etap je prejadral 4628,6 nm in pravi, da to ni njegova zadnja udeležba na Mini Transatu. S pomočjo svoje kopenske ekipe in enega izmed najboljših jadralskih meteorologov Jureta Jermana napoveduje naskok na sam vrh na Mini Transat 2025.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol