14. 3. 2024, 22:41 | Vir: STA

Kakšna bo prihodnost nogometne superlige? Spor se je znašel v odločilni fazi

Profimedia

Idejo še vedno javno zagovarjata španska velika Barcelona in Real Madrid.

Na sodišču v Madridu se je danes začel proces, ki lahko bistveno vpliva na oblikovanje nogometne superlige. Podjetje European Superleague Company SL si želi jasen odgovor na vprašanje, ali Evropska in Mednarodna nogometna zveza lahko izrekata sankcije udeležencem konkurenčnega tekmovanja.

Profimedia

Pravila niso skladna s pravom EU

Razprava je bila razpisana le za en dan, ni pa še jasno, kdaj bo sodnica Sofia Gil Garcia izrekla sodbo. Ta mora pri tem upoštevati tudi decembrsko sodbo sodišča EU.

Sodišče je decembra odločilo, da pravila krovnih zvez Uefe in Fife, ki od organizatorjev novih tekmovanj zahtevajo njuno predhodno odobritev, niso skladna s pravom unije.

S tem je razsodilo proti doslej veljavnemu monopolu, ki ga imata obe krovni nogometni organizaciji pri oblikovanju tekmovanj in pritrdilo, da je konkurenčno tekmovanje povsem možno. Bržkone pa odločitev velja za vsa športna tekmovanja. Po drugi strani pa sodišče EU ni jasno opredelilo, da je oblikovanje predvidene nogometne superlige s tem avtomatično dovoljeno.

Profimedia

Razveljavljena odločitev in pritožba

Sodišče v Madridu je že leta 2021 v sporu okrog superlige odločilo v korist Real Madrida in Barcelone, ki sta bila med ustanovnimi člani novega tekmovanja. Sodnik Manuel Ruiz de Lara je Uefi in Fifi prepovedal izrekanje sankcij 12 klubom, ki so se odločili za novo ligo.

Madridsko sodišče je zadevo nato predalo sodišču EU v Luksemburgu, ki je decembra izreklo sodbo. Vmes je sodnica Gil García aprila 2022 odločitev svojega predhodnika razveljavila, a se je podjetje European Superleague Company SL na odločitev pritožilo in na višjestopenjskem sodišču dobilo prav.

Ne glede na odločitev sodišča v Madridu pa je veliko vprašanje, ali ima nogometna superliga sploh prihodnost. Projekt je leta 2021 le kratko odmeval v javnosti, nato pa so klubi po grožnjah Uefe in Fife po vrsti hitro odstopili od zamisli o novem tekmovanju.

Profimedia

Idejo popirata le še velika španska kluba

Izjemno ogorčeno so se na načrtovano spremembo namreč odzvali tudi politika, predstavniki nacionalnih nogometnih zvez in lig ter navijači. Javna zagovornika sta le še španska velika Barcelona in Real Madrid.

Če se bo začelo znova, se bo pri temeljih. Sporno je že samo ime superliga, saj si tega lasti danska liga. Danci so se na pristojnih uradih pritožili in dobili potrditev, da gre za njihovo blagovno znamko. A bolj kot ime so pomembni udeleženci in z izstopom angleških klubov iz projekta je malo verjetno, da bi v Evropi lahko trenutno nastalo tekmovanje, ki bi bilo resno konkurenčno ligi prvakov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord