9. 7. 2022, 18:11

Tretje zaporedno slavje Tadeja Pogačarja preprečil Belgijec

Profimedia

Po začetnem padcu na osmi etapi kolesarske dirke po Franciji našemu kolesarju preprosti ni uspelo ugnati belgijskega kolesarja. Na katerem mestu je po skupnem seštevku točk? 

Belgijec Wout Van Aert je zmagovalec osme etape kolesarske dirke po Franciji. Slavil je drugo etapno zmago na letošnjem Touru in 37. zmago v karieri. Letos je sedmič stopil na prvo stopničko zmagovalnega odra. Ob tem je na letošnjem Touru vpisal še tri druga mesta in zanesljivo drži zeleno majico najboljšega po točkah. 

Na trasi od Doleja v Franciji do švicarske Lozane (186,3 km) je član Jumbo-Visme ugnal Avstralca Michaela Matthewsa na drugem in slovenskega asa Tadeja Pogačarja na tretjem mestu.

V prvi skupini je kot 14. končal tudi drugi slovenski zvezdnik Primož Roglič. Preostali trije Slovenci, Matej Mohorič, Jan Tratnik (oba Bahrain-Victorious) in Luka Mezgec (BikeExchange-Jayco), niso prišli v cilj s prvo skupino, v kateri je bilo 26 kolesarjev.

Pogačar nekoliko povišal prednost v skupnem seštevku 

Z novimi štirimi bonifikacijskimi sekundami je Pogačar (UAE Team Emirates) še nekoliko povišal prednost v skupnem seštevku in ima sedaj 39 sekund naskoka pred Dancem Jonasom Vingegaardom (Jumbo-Visma). Britanec Geraint Thomas iz ekipe Ineos Grenadiers pa zaostaja 1:14 minute.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tadej Pogačar (@tadejpogacar)

Etapa se je začela s Pogačarjevim padcem

Etapa se je začela slabše za rumeno majico Tadeja Pogačarja: s padcem. A hitro se je pobral in nadaljeval brez večjih posledic. Poleg njega se je na tleh znašlo še veliko kolesarjev, tudi številni kapetani ekip (Romain Bardet, David Gaudu, Geraint Thomas, Nairo Quintana), poročajo na Sportklubu. 

V nedeljo bo pred drugim prostim dnem na vrsti še etapa od Aigleja do Chatel les Portes du Soleila (192,9 km). Gre za zahtevno traso s tremi kategoriziranimi vzponi, od tega tudi dvema v zadnjih 70 km. Tudi zadnjih nekaj kilometrov pa bo do cilja potekalo nekoliko navkreber.

Kako je etapo komentiral Pogačar?

"Malce razočaran sem, saj zmaga ni bila tako daleč. Ampak vseeno je bila to zabavna igra. Dan je bil od samega začetka dolg, vse bolj vroče je bilo, tudi nekaj nevarnih točk je bilo na trasi. Zadnji vzpon mi je bil všeč. V sprintu pa sem mogoče malce okleval, Van Aert pa me je posledično prehitel s trojno hitrostno. Seveda čutim malce razočaranja, ampak tudi tretje mesto je super," je po etapi organizatorjem Toura dejal Pogačar.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tadej Pogačar (@tadejpogacar)

Wout Van Aert sprintal za zmago

"Super zadovoljen sem, na voljo je bilo veliko točk za zeleno majico. Tukaj sem lahko pridobil več točk v primerjavi s tekmeci. Ekipa je naredila vse, da smo ujeli ubežnike, sam pa sem nato lahko sprintal za zmago," je za organizatorje dirke po Franciji dejal 27-letni Van Aert.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Wout van Aert (@woutvanaert)

"Vse, kar je šlo navkreber, je bilo strmo. Moral sem kar garati, da sem ostal na kolesu Pogačarja in njegove ekipe. Vedel sem, da če bom lahko ostal na kolesu, moram le počakati na zadnji položnejši del in iskati priložnost," je še dodal Van Aert.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol