K. Ž. | 23. 2. 2024, 11:11

Za mariborske Viole "le ena petarda", za nekatere obiskovalce obisk bolnišnice

Aleš Cipot/Fotolens/BOBO

Čeprav so takoj po zloglasnem izgredu mariborske Viole dejale, da incident na tekmi med Muro in Mariborom strogo obsojajo, pa so zdaj zapisali, da gre le za "eno petardo". Najbolj jih je očitno zmotilo dejstvo, da je zaradi enega posameznika na tapeti celotni klub. 

Zloglasna tekma med nogometnima kluboma Mura in Maribor, ki se je za več obiskovalcev končala z obiskom bolnišnice, še vedno dviga prah v slovenski javnosti. V izgredih, v katerih je odjeknil tudi topovski udar, je bilo poškodovanih sedem oseb, med njimi tudi otrok.

Incident je poskrbel za veliko ogorčenje, pristojni, natančneje ministrstvo za notranje zadeve ter ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, pa so napovedali ostrejše ukrepe za varnost na športnih prireditvah. Tako nameravajo zaostriti kazensko zakonodajo do huliganov, ki ogrožajo ljudi in premoženje, ter zakon o delovanju policije.

Facebook/NK Mura skozi čas

Najprej opravičilo, nato pa minimaliziranje

Incident je pustil odprtih ust tudi same navijače Maribora, ki so sprva na svoji Facebook strani zapisali, da so "strogo proti 'topovskim udarom' in ostalim podobnim pirotehničnim sredstvom z učinki poka!" Zapisali so tudi, da obžalujejo in strogo obsojajo dejanje posameznika na nedeljski tekmi, obenem pa dodali, da se jim zdi "izjemno nepošteno obsojati celotno navijaško skupino ali klub za incident, ki se je zgodil v nedeljo in ga je nedvomno storil le eden, neodgovoren posameznik".

A več kot očitno, so se navijači ugriznili v jezik in požrli svoje besede, saj so na nedavni tekmi med Mariborom in Bravom razprli transparent, ki nosi drugačno sporočilo: "Dragi novinarji, iz ene petarde delate senzacionalizem. Za prazne stadione ni kriv huliganizem." Tako so delež krivde pripisali prav novinarjem, topovski udar pa so označili le za "eno petardo". A zagotovo to za tiste, ki so morali poiskati nujno medicinsko pomoč, ni bila zgolj ena petarda.

Kasneje so goreči navijači razprli še en transparent, kjer je pisalo le "27. člen ustave RS". Ta člen sicer govori o domnevi nedolžnosti in veleva: "Kdor je obdolžen kaznivega dejanja, velja za nedolžnega, dokler njegova krivda ni ugotovljena s pravnomočno sodbo."

Vsekakor je dejstvo resnično, da pretekli izgred ne moremo pripisati celotni navijaški skupini, saj je zanj kriv le posameznik (kdo, sicer ostaja še vedno skrivnost). A vendar minimaliziranje in obtoževanje novinarjev senzacionalizma vsekakor ni primeren korak, s katerim bi lahko v nadaljnje preprečili tovrstne incidente. Obenem pa saj veste, dejanje posameznika ne morete pripisati celotni skupini ljudi.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord