R.S. | 17. 3. 2023, 10:15

Dan, ko je vsa Slovenija dihala s Tino Maze: mineva 10 let od enega največjih slovenskih športnih uspehov

YouTube/FIS Alpine/posnetek zaslona

Dosežki Tine Maze so se za vedno zapisali v zgodovino. Nikoli ne bomo pozabili njene rekordne sezone 2012/13, v kateri je osvojila kar 2414 točk. 

Tina Maze je smučarsko kariero končala leta 2017, vendar njeni vrhunski rezultati še vedno močno odmevajo. Njena najuspešnejša sezona je bila 2012/13, v kateri je osvojila veliki kristalni globus za skupno prvo mesto v svetovnem pokalu ter prvi mesti v veleslalomskem in superveleslalomskem seštevku ter drugi mesti v slalomu in smuku. 

Rekordno sezono je končala z 11 zmagami. Z zbranimi 2.414 točkami je presegla tudi rekord največ osvojenih točk v eni sezoni in prehitela avstrijskega smučarja Hermanna Maierja. 17. marca 2013 je Mazejeva slovesno dvignila veliki kristalni globus. Takrat je na družbenih omrežjih zapisala: "To je trenutek, ko te skoraj raznese od ponosa! Hvala trenerjem, serviserjem, fizioterapevtom in vsem, ki ste verjeli v nas! Misija 'aMAZE' je izpolnjena!"

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tina Maze (@tinamaze83)

Ni ji bilo najlažje

Do rekordne sezone 2012/13 je Mazejeva prehodila dolgo pot. V svetovnem pokalu je debitirala pri 15 letih, dve leti kasneje se je udeležila svojega prvega svetovnega prvenstva. Pri 18 letih je na olimpijskih igrah veleslalomsko preizkušnjo končala na 12. mestu. Čeprav je sprva začela kot specialistka za veleslalom, je med kariero postala vsestranska smučarka, ki je medalje osvajala v prav vsaki disciplini. 

Profimedia

Prvo zmago je dosegla leta 2002 v Söldnu. Leta kasneje je začela razmišljati, da bi zapustila slovensko reprezentančno ekipo in začela trenirati s svojo ekipo Team to aMaze. Z visokimi številkami se je počasi začela prebijati med najboljše.

Leta 2011 je bila Črnjanka v skupni razvrstitvi svetovnega pokala tretja, leta 2012 je zaostala le za Lindsey Vonn, leta 2013 pa v svetovnem pokalu ni imela prave konkurence. V karieri je osvojila 26 zmag v svetovnem pokalu, s čimer je postala najboljša alpska smučarka v zgodovini Slovenije. Skupaj je osvojila 13 medalj na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah. 

Najpomembnejši dosežki

Dosežki Tine Maze so se za vedno zapisali v (slovensko) zgodovino. Na olimpijskih igrah leta 2010 je osvojila dve srebrni medalji (veleslalom in superveleslalom). Štiri leta kasneje je v smuku skupaj s Švicarko Dominique Gisin osvojila zlato medaljo, ki je bila hkrati tudi prva zlata medalja za Slovenijo na zimskih olimpijskih igrah. Uspeh je dopolnila z zlato medaljo na olimpijskem veleslalomu. Na svetovnih prvenstvih je osvojila 9 medalj, štiri zlate ter pet srebrnih. 

Profimedia

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord