P.M. | 2. 3. 2023, 21:14

Odziv na polom v Planici: "Elita je ugrabila prvenstvo za promocijo in lastne koristi"

Žiga Živulovič jr./Bobo

Kljub visoko letečim napovedim organizatorjev o letošnji rekordni obiskanosti, se je zgodilo, da je naša največja športna prireditev vzbudila celo zgražanje. O tem, kaj je razlog in kdo je kriv za to, so soočili goste v Tarči.

Gostje so soočili na temo letošnjega SP v Planici in žalostnega dejstva, da športni dogodek — vsaj kar zadeva obisk domačih obiskovalcev in navijačev  — letos pušča bolj klavrno podobo. "Pojem slovenstva, več deset tisoč zvestih navijačev, morje zastav, spomini, tradicija, ponos," za vse to velja Planica, je v začetku dejala voditeljica Erika Žnidaršič. Od običajne evforije in čustvenega naboja, ki prihaja z navijaških tribun, letos ni ostalo veliko. Zakaj?

"Mi še vedno ocenjujemo prvenstvo kot uspešno”

V studiu je nastopil direktor Smučarske zveze Slovenije in član organizacijskega komiteja Planice, Uroš Zupan. "Tudi mi smo presenečeni, da ni bilo obiska in analiziramo zadeve," je povedal uvodoma. Na vprašanje voditeljice, ali so za komunikacijo z javnostjo najeli posebno agencijo, saj so v začetku krivdo valili na vse po vrsti, od kovida do globalnega segrevanja, je odgovoril, da imajo vseskozi isto svetovanje.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Se pa zavedajo, da so bili zaradi uspešnosti Planice kot prizorišča in blagovne znamke v preteklih letih "morda zavedeni," njihova pričakovanja so bila temu primerno velika. "Precenili smo zmožnost vabljenja na ta dogodek, ker je znamka Planice bila že desetletja tako močna."

A so se ušteli ...

Obiskovalcev si želijo več, pravi Zupan, ki meni, da na slab obisk Slovencev niso vplivale le cene. "Mislim, da jih bo več že ta vikend," je izrazil prepričanje. Eden od gostov v studiu je bil tudi minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, ki je izrazil obžalovanje zaradi letošnjih nastalih razmer v Planici. Dejal je, da se mu na nek način organizatorji "smilijo" zaradi tega, kar se jim je zgodilo.

Žiga Živulović j.r./Bobo

Han je dejal, da je žalosten, ko vidi prazne tribune na Planici, saj je sam velik navijač. Meni, da je vlada naredila napačno potezo z veliko otvoritvijo, na kateri je bil slovenski politični vrh. "Tako smo predstavili Planico kot dogodek za elito." V studio se je po video povezavi oglasil Matej Soklič, nekdanji olimpijec in domačin in povedal, da dogodek služi le še izbrancem: "Elita je ugrabila prvenstvo za promocijo in lastne koristi." Ob tem je še dejal, da jim ni mar niti za podnebno krizo, o kateri toliko govorijo, saj se pripeljejo v ogromnih luksuznih avtomobilih, ki jih puščajo povsod.

Lahovnik: "Cene so bile takšne, kot za kak golf turnir"

Medtem je ekonomist in nekdanji politik Matej Lahovnik potegnil vzporednico med Planico in Bledom ter na izjavo blejskega župana, naj domači gostje zaradi gneče tujih obiskovalcev med sezono raje ostanejo doma. "Ljudje so naveličani, da se tako ravna z njimi, to, kar se je zgodilo v Planici, je le rezultat takšnega odnosa do domačega gosta", je dejal. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord