R.S. | 29. 3. 2023, 15:26

Grenko slovo Bora Pavlovčiča od smučarskih skokov: "Ni življenje, če stradaš"

Profimedia

Najboljšo sezono je imel 2020/2021, ko je skupno v svetovnem pokalu zasedel 13. mesto, trikrat je tudi stal na zmagovalnem odru. Vendar so bili dobri rezultati tudi posledica nizke telesne teže.

Konec tedna se bodo od smučarskih skokov v Planici poslovili trije skakalci: Cene Prevc, Bor Pavlovčič in Tilen Bartol. Cene Prevc je dal prednost študiju, Tilen Bartol preprosto ni več čutil strasti do športa, Bor Pavlovčič pa se je za konec kariere odločil zaradi težav s težo. 

Teža skakalcev je v njihovi karieri izjemno pomembna, 24-letni Pavlovčič pa se s preveliko težo bori že vrsto let. Zdaj se je odločil, da mučenju naredi konec. "Ni življenje, če stradaš," je povedal za Siol. Pavlovčič je nekoliko višje rasti, kar mu še dodatno predstavlja težavo. Pri 24 letih se je odločil za konec kariere, vendar pušča odprte možnosti za morebitno vrnitev. Vendar le v primeru, da bo našel zdrav način za ohranjanje teže.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bor Pavlovčič (@borpavlovcic)

Odločitev o koncu kariere ni bila najlažja, vendar je bila potrebna. "Dvomi so prišli že lani poleti, ko so bili kilogrami večji. Ob koncu februarja sem si rekel, da je to to. Skakalci moramo imeti ekstremno nizko težo. Sem med višjimi skakalci in morda vse skupaj malce težje nadziram. Te težave so se mi dogajale kar nekaj let, natančneje od leta 2016," je povedal. 

Pomagali so tudi strokovnjaki

Težave je želel rešiti s pomočjo strokovnjakov. "S strokovnjaki smo delali že v mladinskih letih. Različni pristopi so bili. Marsikatero stvar sem poskusil. Tudi s psihologi sem se ukvarjal s tem, ali je to normalno ali se preprosto le ne morem upreti."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bor Pavlovčič (@borpavlovcic)

Najboljšo sezono je imel 2020/2021, ko je skupno v svetovnem pokalu zasedel 13. mesto, trikrat je tudi stal na zmagovalnem odru. Vendar so bili dobri rezultati tudi posledica nizke telesne teže. "Tista teža je bila na račun stradanja. To ni življenje. Tako niti ne želim skakati." Pavlovčič trenutno končuje diplomo na višji šoli za turizem na Bledu. Do poletja namerava končati študij. 

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel