N. V. | 27. 4. 2023, 15:01

Ilka Štuhec se je podala na nevarno dogodivščino: če ljubite adrenalin, morate to storiti tudi vi (FOTO)

Instagram/Ilka Štuhec/fotomontaža

Če še nimate načrtov za te prvomajske praznike, je to zelo dobra ideja, kako preživeti čas. Seveda, če si upate.

Slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec je na Instagramu s sledilci delila, da se je podala na nevarno dogodivščino. Kolesarila po zapuščenem rudniku na Peci.

Povedala je, da je to poskusila prvič. Čeprav je vajena hitrosti in strmin, je na Instagramu zaupala, da je nad izkušnjo povsem navdušena. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ilka stuhec (@ilkastuhec)

Black Hole Trail

Štuhčeva je kolesarila v rudniku svinca in cinka MežicaOgromne dvorane, ki so jih naši predniki izkopavali, so bile včasih napolnjene s tonami in tonami svinčene rude, nato pa več kot 25 let rudnik ni videl človeške noge.

Turistično muzejsko podjetje Podzemlje Pece je rudnik obudilo tako, da je v njem razvilo inovativne turistične produkte. Eden takšnih je tudi Black Hole Trail, ki ga je poskusila Štuhčeva.

Black Hole Trail je adrenalinska gorsko kolesarska pot skozi zapuščene rove Rudnika Mežica. Pot se spušča prek petih obzorij in se spusti za približno 150 višinskih metrov.

Pot je urejena tako, da predstavlja izziv in avanturo tehnično dobro podkovanim in zelo izkušenim gorskim kolesarjem. Proga je polna izzivov in tehnično zelo zahtevnih odsekov, med spustom pa je tudi nekaj zelo zanimivih tekočih odsekov, kjer se je mogoče sprostiti in naužiti pogledov v neskončno črnino velikih dvoran.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Podzemlje Pece ⚒️ (@peca_underground)

Zahtevnost proge je torej ocenjena s črno: za začetnike in gorske kolesarje, ki vožnje po zelo zahtevnih terenih niso vajeni, proga nikakor ni primerna. V primeru, da se kakšen del izkaže za prezahteven, pa ga je vselej mogoče premagati peš, sporočajo na spletni strani Podzemlja Pece.

Ogled rudnika s kanujem

Leta 1994 so ustavili proizvodno rude v mežiških rudnikih. Ob tem so prenehali črpati vodo iz rudnika, zato je ta zalila spodnje dele, do vodnega rova, po katerem danes prosto izteka iz rudnika. Voda je zalila tudi velike odkope, ki so jih naredili rudarji in danes so videti kot čarobna podzemna jezera.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mežica (@mezica__)

To pomeni, da tudi, če niste izkušen gorski raziskovalec, lahko odkrivate lepote podzemlja Pece. Z vodnikom in s kanuji se lahko peljete po manjši podzemni reki do jezerc skoraj 700 metrov pod površjem zemlje, kjer se nadaljuje čarobna vožnja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Podzemlje Pece ⚒️ (@peca_underground)

Po jezerih lahko veslate sami, saj je voda mirna in čista. Raziskujete lahko podzemni labirint, zalite rove in odkope, na koncu pa se skozi ozek rov in čez manjšo brzico odpeljete nazaj do izhodišča.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol