J. B./STA | 17. 2. 2023, 10:42

Iz Francije se širi močan vonj po slovenski kolajni: izjemni Žan Kranjec po prvi vožnji v odličnem položaju

Profimedia

Bo petek prinesel velik uspeh našemu športu? Ob pol dveh bomo trepetali in navijali vsi!

Na progi L'Eclipse v Franciji je bila na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju na sporedu prva vožnja veleslaloma. Slovenskemu junaku Žanu Kranjcu po "prvem polčasu" kaže zelo dobro, saj je trenutno na tretjem mestu in si bo v drugi vožnji, ki se bo začela ob 13.30, poskušal privoziti kolajno.

Avstrijec Marco Schwarz je dosegel najboljši čas prve vožnje veleslaloma na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v Courchevelu. Na drugem mestu 58 stotink sekunde zaostaja Švicar Marco Odermatt, Kranjčev zaostanek za vodilnim znaša 76 stotink sekunde.

Odkimaval je z glavo

Kranjec se je na progo pognal s številko 7. V zgornjem delu je bil nekoliko zadržan (+0,14), nato pa je pritisnil na plin ter bil najhitrejši med smučarji, ki so že odpeljali, ob drugem in tretjem merjenju vmesnega časa (-0,07; -0,01). Po napaki, ki ni bila usodna, je največ izgubil v spodnjem delu, sedem desetink sekunde. Njegov skupni zaostanek je še vedno pomenil tretji najboljši čas ob prihodu v cilj.

Kljub odlični vožnji na senčni, zahtevni, poledeneli, strmi in dolgi progi pa Kranjec po prečkanju ciljne črte ni bil povsem zadovoljen ter je tudi malce odkimaval z glavo.

"Nisem bil povsem razočaran. Ko sem vozil, pa nisem imel občutka, da bo to 'zunajserijska' vožnja. Šlo je za dokaj zaprto postavitev s počasnim tempom in se ti mogoče zdi, da ne greš tako hitro. Težko je bilo napadati, vožnja ni bila 'čista', spraševal sem se, ali je tako težko ali sem tako zanič," je imel Kranjec v prvi izjavi za RTV Slovenija mešane občutke.

Mogoče bo lažje

"Mislim, da imam še rezerve, treba je dobro smučati in zdržati do cilja," pa je razkril formulo za drugo vožnjo in naskok na prvo odličje na SP. Kranjec tokrat v finalu ne bo napadal iz ozadja.

Anže Malovrh/STA

"Še vedno pa mora biti napad. Mogoče bo lažje, tretjega mesta po prvi vožnji sem navajen in mi ne predstavlja takega pritiska. Ni druge: napasti na polno, zdržati do cilja in to je to."

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord