9. 2. 2024, 18:04 | Vir: STA

Jure Franko se je z nepozabno vožnjo zapisal v zgodovino: po njem so zdaj poimenovali olimpijsko progo

Bobo

Čestitala mu je tudi Nataša Pirc Musar. 

Ob 40. obletnici zimskih olimpijskih iger v Sarajevu so veleslalomsko progo na Bjelašnici poimenovali po nekdanjem slovenskem alpskem smučarju Juretu Franku. Na četrtkovi slavnostni akademiji ob obletnici odprtja je bila navzoča tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki se je mudila na dvodnevnem obisku v BiH.

"Z današnjim dejanjem želimo ohraniti duh tistega časa, ko smo verjeli v enotnost in hkrati v raznolikost. Slovenija si želi, da bi tako hitro, kot je Jure Franko vozil tistega 14. februarja leta 1984, BiH napredovala na poti v EU," je na slovesnosti ob poimenovanju olimpijske veleslalomske proge po slovenskem smučarju Juretu Franku zbrane nagovorila slovenska predsednica.

Franko je na odprtju iger 8. februarja 1984 nosil jugoslovansko zastavo, kasneje pa je v veleslalomu osvojil srebrno medaljo. Primorec si jo je prismučal z nepozabno veleslalomsko predstavo v drugi vožnji, ko je 14. februarja 1984 s četrtega mesta po prvi vožnji napredoval na drugo. Premagal ga je le Švicar Max Julen.

Slovenska in nekdanja jugoslovanska športna javnost je medaljo imela za zlato. Franko je med drugim tako navdušil Sarajevčane, da so na znameniti plakat v ciljni areni napisali, kako ga imajo rajši kot burek (Volimo Jureka više od bureka).

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol