13. 1. 2024, 10:54 | Vir: STA

Mlada turna smučarka Klara Velepec pometla s konkurenco in postala evropska mladinska podprvakinja

Planinska zveza Slovenije

Novinka v slovenski smučarski reprezentanci je s svojim prvim nastopom na evropskem prvenstvu navdušila in osvojila bleščeče srebro.

Za prvo medaljo v turnem smučanju za Slovenijo je poskrbela novinka v reprezentanci Klara Velepec, ki je v petek postala mladinska evropska podprvakinja v neolimpijski disciplini vzpon v kategoriji do 18 let. Na prvenstvu v Franciji je zmagala Španka Laia Selles Sanchez, tretja pa je bila Italijanka Melissa Bertolina.

6. mesto v mešanih štafetah

Evropsko prvenstvo v tekmovalnem turnem smučanju, ki je potekalo v Chamonixu in Flainu, se je končalo z večerno tekmo mešanih štafet, na kateri sta Klara Velepec in Maj Pritržnik osvojila šesto mesto v mešanih štafetah v mladinski konkurenci. V finalu A sta bila najboljša Louise Trincaz in Jules Raybaud.

V članski konkurenci sta Rea Kolbl, ki je še lani tekmovala za Združene države Amerike, in Luka Kovačič v mešanih štafetah osvojila deseto mesto. V finalu je tekmovalo 12 ekip, dve ekipi tekme nista končali. V finalu A sta zlato kolajno osvojila Španca Ana Alonso Rodriguez in Oriol Cardona Coll. Kovačič je med člani dosegel 16. mesto v vzponu in 31. posamično. Kolbl pa je med članicami dosegla 16. mesto posamično in 24. v sprintih.

Bleščeča srebrna medalja

Mešane štafete so nova olimpijska disciplina, sestavljena iz dveh vzponov in dveh veleslalomskih spustov, in bodo na sporedu zimskih olimpijskih iger v Milanu in Cortini d'Ampezzo leta 2026. Na OI se bodo za odličja merili tudi v sprintih.

"Super zadovoljna sem s svojim prvim nastopom na evropskem prvenstvu. Pridobila sem ogromno novih izkušenj in znanja, ki mi bodo v prihodnosti zelo koristili. Najbolj sem zadovoljna z nastopom v vzponu, kjer sem si priborila zame bleščečo srebrno medaljo. Naslednji dan so sledile mešane štafete. Z Majem Pritržnikom sva iz sebe iztisnila še zadnje atome moči in priborbala odlično šesto mesto," je bila v izjavi za Planinsko zvezo Slovenije navdušena 17-letna Radovljičanka, tudi gorska tekačica.

Vstopnice za zimske olimpijske igre se bodo delile na svetovnem prvenstvu, ki bo v letu 2025. Slovenska reprezentanca v tekmovalnem turnem smučanju deluje pod okriljem Planinske zveze Slovenije.

Kako so se odrezali ostali tekmovalci?

Maj Pritržnik je med mladinci do 20 let osvojil še peto mesto v vzponu, na posamični tekmi pa je dosegel 11. in v sprintih 12. mesto. Njegov mlajši brat Jon Pritržnik je v konkurenci do 18 let v sprintih in v vzponu končal na 14. mestu, 15. pa je bil posamično.

Klemen Španring je med mlajšimi člani do 23 let osvojil šesto mesto, 12. pa je bil absolutno v moški konkurenci. Na posamični tekmi je prvenstvo končal kot 15., v članskih mešanih štafetah pa sta bila z Ano Čufer četrta v finalu B, kar je pomenilo končno 16. mesto. Čufer je ob tem med članicami osvojila 14. mesto v vzponu in 23. mesto v sprintih. Španring je pred letošnjim EP na uvodni tekmi sezone 2023/24 svetovnega pokala z Reo Kolbl v mešani štafeti osvojil deveto mesto, kar je največji slovenski uspeh v tej disciplini.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol