N. V. | 12. 12. 2022, 21:32

Le v Sloveniji? Tek na smučeh organizirajo sredi mestnega parka

MOC

Mesta na različne poskušajo načine pričarati zimsko pravljico. Poglejte, kje so se odločili za nekoliko nenavadno potezo.

Ljubitelji teka na smučeh bodo lahko prišli na svoj račun v celjskem mestnem parku. Družba ZPO Celje, ki upravlja s športno infrastrukturo v mestu je prejela soglasje območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine RS (ZVKDS) za ureditev tekaške proge. Po besedah Ivana Pfeiferja, direktorja družbe ZPO Celje. so območno enoto ZVKDS uspeli prepričati s tem, da za progo pripravljajo sneg brez kemikalij. 

Delavci so začeli zasneževanje. Prav tako so začeli zasneževanje in urejanje prog na Celjski koči, kjer je zapadlo tudi nekaj naravnega snega, kar bo olajšalo urejanje prog. 

Mestni park prizorišče zimske pravljice

V mestnem parku pa ne boste prišli na račun le odrasli, poskrbeli bodo tudi za otroško zimsko zabavo. "Ob ugodnih vremenskih pogojih za zasneževanje bomo najprej pripravili otroško sankališče, ko bomo izdelali dovolj snega, predvidoma v prihodnjem tednu, bomo uredili progo za smučarski tek," je povedal Pfeifer.

MOC

To sicer ni prva sezona, ko se bodo lahko ljubitelji teka na smučeh zatekli v celjski mestni park, a tokrat bo trasa proge nekoliko spremenjena, saj so se na podlagi soglasja morali izogniti koreninskim sestavam nekaterih vrst dreves. Bo pa proga nekoliko daljša.

Smučarska sezona na Celjski koči

Na Celjski koči bo urejanje prog postopno. Najprej bodo uredili otroški poligon za sankanje in smučanje ter smučarske tečaje, sledila bo ureditev polovice proge Celjska koča 1. Če bo dovolj snega, bo ta proga urejena v celoti. 

Pred začetkom smučarske sezone na Celjski koči so v družbi ZPO v sklopu vzdrževalnih del opravili dva večja posega: uredili so novo ploščad za ratrak, obnavljajo pa še kabelsko napeljavo in del vodovoda od spodnjega črpališča do akumulacije. Vrednost teh naložb znaša približno 50 tisoč evrov. 

Energetska draginja vpliva na ceno smučarskih vozovnic, te so se v nekaterih smučarskih središčih zvišale. Se bodo tudi na Celjski koči? "Pripravili smo analizo stroškov obratovanja smučišča na Celjski koči in naredili primerjavo z drugimi smučarskimi središči. Na podlagi tega smo predlagali, da se cene vozovnic nekoliko zvišajo, o čemer bo odločal nadzorni svet, ki se bo sestal ta teden," je priznal Pfeifer. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.