N. V. | 18. 3. 2023, 12:42 | Vir: STA

Lovil je dosežek kariere: je Žanu Kranjcu uspelo osvojiti zmagovalne stopničke?

Profimedia

To je zelo pomemben dan za našega najboljšega smučarja: boril se je, da ohrani tretje mesto v skupnem veleslalomskem seštevku.

Najboljši slovenski veleslalomist Žan Kranjec je bil že dvakrat v karieri četrti finalist sezone, letos je prvič imel možnost, da stopi na stopničke.

S tem je lovil dosežek kariere. "Gre za dosežek, tiste vrste, da lahko rečem, da sem to naredil," je po tekmah v Kranjski Gori pojasnil Kranjec.

Tako ni čudno, da je ob današnji tekmi v Soldeuu v Andori, kjer se je zaključevala sezona svetovnega pokala, z njim trepetala cela Slovenija. 

Mu je uspelo?

Kranjcu prva vožnja ni najbolje uspela. V cilj je prišel z zaostankom 2.23 za vodilnim Švicarjem Marcom Odermattom. Po prvi vožnji je bil na 12. mestu. Tudi v drugi vožnji ni prav blestel, a je pokazal dovolj, da je boj za stopničke sezone ostal napet do zadnjega zmagovalca.

Čeprav je v tej tekmi končal na 11. mestu, mu je uspelo osvojiti tretje mesto v veleslalomski razvrstvi svetovnega pokala.

Pred 23 leti je tretje mesto na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju osvojil Tomaž Čižman, ki pa se je na današnji zgodovinski tekmi znašel v vlogi komentatorja. Kranjec je tako postal drugi Slovenec, ki mu je to uspelo.

Profimedia

Za to se lahko zahvali Odermattu, ki je na tekmi zmagal. Kranjec je po tekmi povedal, da je bila zmaga Odermatta "veliko olajšanje", čakanje na njegov nastop pa "zelo napeto".

Pred Slovencem sta Norvežan Henrik Kristoffersen in Švicar Marco Odermatt, ki sta že pred današnjo tekmo imela neulovljivo prednost.

Najboljša sezona za Kranjca

Za slovenskega asa je sezona 2022/23 najboljša doslej z veleslalomskega zornega kota. Še nikoli doslej v tej disciplini v eni sezoni ni zbral 400 točk ali več. V letih 2019 in 2020 je bil v seštevku dvakrat četrti, ko je imel 344 in 364 točk.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol