24. 1. 2023, 14:42 | Vir: STA

Mikaela Shiffrin je spisala zgodovino: postala je najboljša smučarka vseh časov

Profimedia

Zdaj zaostaja le še za legendarnim Ingermarjem Stenmarkom, ki je kariero sklenil s 86 zmagami. 

Mikaela Shiffrin je postala prva alpska smučarka v zgodovini, ki je na tekmah svetovnega pokala v alpskem smučanju osvojila 83 zmag. Američanka se je novega podviga veselila na veleslalomu na Kronplatzu (Plan de Corones) v italijanskih Dolomitih. Sedemindvajsetletnica je zmagala na svoji še deveti tekmi to sezono, četrti veleslalomski. Shiffrinova je na Kronplatzu zmagala še drugič po letu 2019, potem ko je vodila po prvi vožnji, najhitrejša pa je bila tudi v finalu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Team USA (@teamusa)

Edini smučar z več zmagami v svetovnem pokalu v absolutni žensko-moški konkurenci je Šved Ingemar Stenmark, ki je med letoma 1974 in 1989 zbral 86 zmag. To je dosegel v 13 sezonah svetovnega pokala.

Od treh Slovenk na startu tekme se je v finale uvrstila le trenutno najboljša slovenska smučarka v tehničnih disciplinah Ana Bucik, ki je bila po prvi vožnji na 17. mestu. Novogoričanka je v finalu za tri mesta izboljšala svojo uvrstitev, prvega od dveh veleslalomov na tem prizorišču v italijanskih Dolomitih je sklenila na 14. mestu (+2,93).

Tina Robnik in Neja Dvornik sta na 34. in 38. mestu ostali pred vrati finala. Na vrhu pa je ostala razvrstitev s prve proge. Drugo mesto je osvojila Švicarka Lara Gut-Behrami (+0,45), tretja je bila domačinka Federica Brignone (+1,43).

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.