30. 7. 2023, 12:45 | Vir: STA

Nika Križnar je nepremagljiva: na tekmi pometla s konkurenco, njen rezultat svetlobna leta pred ostalimi skakalkami

Profimedia

"S svojimi skoki sem zelo zadovoljna," je priznala naša smučarska skakalka.

Slovenska smučarska skakalka Nika Križnar je prepričljivo zmagala tudi na drugi tekmi poletne velike nagrade v francoskem Courchevelu, prva je bila že na uvodni tekmi sezone v soboto. Med 26 tekmovalkami iz osmih držav je bila Nika Prevc sedma, Ajda Košnjek 16., Katra Komar pa 22.

"Odlično zaključen drugi dan. S svojimi skoki sem zelo zadovoljna. Danes so bili še na malo višji ravni kot včeraj. Naredila sem še tisto piko na i z doskokom, ki je včeraj manjkala. Zelo sem vesela. Hvala celotni ekipi, ki me podpira in mi stoji ob strani. Čestitke tudi vsem ostalim," je po tekmi povedala Nika Križnar

Pometla s konkurenco

S 133 metri (122,1 točka) je prepričljivo vodila že po prvi seriji, ko je Kanadčanka Abigail Strate (124,5 m) na drugem mestu zaostajala že za 21,2 točke. Med preostalimi Slovenkami je bila na 12. mestu deseterici najbližje Nika Prevc.

Slednja je v finalu napredovala, drugo mesto pa je zasedla Japonka Sara Takanashi, ki je imela v finalu s 128 metra pol metra krajši skok od Nike Križnar in je za najboljšo Slovenko na koncu zaostala kar za 43,4 točke. Japonka je bila po prvi seriji tretja.

Abigail Strate je bila četrta brez zmagovalnega odra, pred njo je bila tudi njena rojakinja in svetovna prvakinja Alexandria Loutitt, ki je končala 48,8 točke za Križnar.

Križnarjeva zaznamovala prvo postajo poletne velike nagrade

Nika Križnar, dobitnica dveh kolajn na prejšnjih olimpijskih igrah v Pekingu, si je v soboto zmago priskakala z desetimi točkami prednosti pred Saro Takanashi, s katero sta bili po prvi seriji skupaj na čelu. Zaostanek tretjeuvrščene Loutitt je znašal 36,6 točke.

Nika Prevc je na petem mestu prvi dan za stopničkami zaostala dobrih 11 točk. Katra Komar je bila 14. in Ajda Košnjek pa 20.

"Prvo postajo poletne velike nagrade so zaznamovala predvsem nova pravila, drugačni pristopi, več živčnosti. A mi smo izredno zadovoljni predvsem s tem, da je bila tudi Nika Križnar tista, ki je zaznamovala prvo prizorišče. Od prvega do zadnjega skoka je kazala, da je trenutno v res dobri formi, dva razreda boljša od ostalih. Pobrala je obe zmagi, danes z neverjetno prednostjo in rekordom skakalnice," je povedal slovenski trener Zoran Zupančič.

Profimedia

Dodal je: "Tudi ostale tekmovalke solidno. Predvem Nika Prevc bi bila lahko tudi v boju za stopničke, če bi uspela sestaviti dva skoka, kot jih zna. Bila pa je močna, v ospredju. Danes je bila s poskusnim skokom in finalnim povsem pri vrhu. Katra Komar se tu ni znašla, to je bilo slabše kot na treningu. Tudi Ajda Košnjek je bila malenkost slabša kot na treningu. Pokazali pa smo, da znamo, da lahko in s tem smo izredno zadovoljni."

Ob 18. uri bo v Courchevelu še druga tekma smučarskih skakalcev. Prav nihče od Slovencev, ki sicer tako kot druge reprezentance v Francijo niso prišli z najboljšimi, se v soboto ni uvrstil v finale.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol