R.S. | 23. 2. 2023, 12:06

Olimpijski prvak bije zadnjo bitko za življenje: njegovo telo ne zmore več

Profimedia

Prve napovedi o njegovih možnostih za okrevanje so bile zelo spodbudne, a zdaj ruski mediji poročajo, da najbrž ne bo preživel.

Življenje 46-letnega Romana Kostomarova, ruskega olimpijskega prvaka v umetnostnem drsanju, je ogroženo. 10. januarja je bil zaradi slabega počutja in bolečin v prsih hospitaliziran, nato je bil diagnosticiran s pljučnico. Kasneje se je zaradi motene prekrvavitve pojavila še gangrena, kar je vodilo v sepso. Dali so ga v umetno komo in priključili na respirator. Njegovo zdravstveno stanje se je od takrat poslabšalo. Zadela ga je možganska kap, morali so mu amputirati tudi obe stopali ter več prstov na obeh rokah. 

Prve napovedi o njegovih možnostih za okrevanje so bile zelo spodbudne, a zdaj ruski mediji poročajo, da so možnosti za preživetje minimalne"Če predpostavimo, da je šlo za virusno okužbo, ki je prizadela pljuča in povzročila težave s strdki, potem ni bila prizadeta samo mikrocirkulaciija v udih. Enake kapilare so tudi v srcu in pljučih, pa tudi v možganih. Žilice lahko počijo, pojavijo se hematomi, krvavitve v možganih. To so zelo neprijetni zapleti. Če je bolezen sistemska, niso bili prizadeti le udi, ampak tudi notranji organi," je povedal športni zdravnik Aleksandar Jablunovski.

Profimedia

Osvojil zlato olimpijsko medaljo 

Rus je na olimpijskih igrah leta 2006 v Torinu osvojil zlato medaljo v paru s Tatjano Navko. Z njo sta skupaj nanizala še dva naslova svetovnih in tri naslove evropskih prvakov. 

Novo na Metroplay: "Te volitve bodo res prelomne" | N1 podkast s Suzano Lovec