11. 11. 2022, 23:00 | Vir: STA

(FOTO) Po več kot 30 letih sta se srečala Mateja Svet in Tone Vogrinec: odpustila mu je

Žiga Živulović j.r./Bobo

Legenda slovenskega in jugoslovanskega smučanja Bojan Križaj je organiziral srečanje med Tonetom Vogrincem in Matejo Svet. Sta se pobotala?

Po več kot treh desetletjih sta se na pobudo legende slovenskega in jugoslovanskega smučanja Bojana Križaja srečala Tone Vogrinec, oče slovenskega smučanja, in Mateja Svet, ikona slovenskega smučanja, ki se je leta 1990, na vrhuncu kariere, po olimpijski medalji in petih kolajnah s svetovnih prvenstev, nepričakovano poslovila od tekmovalnega smučanja.

O tem, zakaj je kariero pustila za sabo, se je veliko šušljalo

Dolga leta se je šušljalo, da se je Svetova za nenadno slovo od tekmovalnega smučanja pri rosnih 21 letih, na vrhuncu svoje kariere, odločila prav zaradi spora ali celo spolne zlorabe, za kar naj bi kriv Vogrinec. To je vsa leta glasno zanikal. "Sam razlogov za najin domnevni nesporazum, zaradi katerega je končala kariero, ne poznam, ona pa o tem tudi ni nikoli spregovorila. Kot sem slišal od drugih, je imela neke svetovalce, ki so se obrnili proti meni. O raznih bedakih, idiotih ali, kako naj jih poimenujem, ki na raznih forumih in spletu širijo laži, govorijo o nekih spolnih napadih, pa niti ne bi razpredal," je februarja na predstavitvi svoje biografske knjige dejal Vogrinec. Zato je bilo srečanje še toliko bolj pomenljivo.

Kje sta se srečala?

Poročali smo, da je nekdanja slovenska smučarska zvezdnica Slovenskemu smučarskemu muzeju v Tržiču predala vse svoje lovorike, ki jih je osvojila v kratki, a izjemni tekmovalni karieri.

Ob odprtju zbirke je prišlo tudi do javnega spravnega srečanja. Zasebno srečanje se je zgodilo že letos poleti, na pobudo takratnega vodje slovenske oziroma jugoslovanske smučarije, posrednik med obema pa je bil Bojan Križaj.

Da so nesoglasja, ki so bremenila slovensko smučanje zadnjih nekaj desetletij, zadeva preteklosti, sta se na današnji dobro obiskani okrogli mizi v tržiškem kulturnem centru strinjali tudi obe smučarski ikoni.

Odpustila mu je

"O sami sebi nikoli nisem razmišljala, da imam zmožnost odpuščanja, vedno sem bila prepričana, da jaz tega nimam in da pač to tako je. Ta oseba zraven mene me je porinila, kako bi rekla, omogočila s svojim ravnanjem, da sem jaz začela zelo brskati po sebi in da sem našla eno zrno, nekaj in sem potem to zelo dobro obdelala, da je vzklilo in potem zraslo in da sem se jaz lahko naučila odpuščati," je povedala Svetova.

Žiga Živulović jr./Bobo

Nadaljevala je: "Govorim zato, ker je ta oseba odgovorna za to. Ker se je želela pogovoriti z mano, srečati in mi dati roko. Tukaj bom poudarila, da je bil to on, ne pa jaz. A vse, kar sem jaz naredila, sem z veseljem in z zadovoljstvom sprejela ponujeno roko. Vem, da to, kar je naredil s svojim ravnanjem, zahteva pogum in močno osebnost, in to nedvomno je. Jaz sem zelo vesela, da je danes tukaj in da lahko v prijetnem vzdušju čisto mirno z veseljem sedim zraven tebe, Tone Vogrinec."

Oddahnil si je

Vogrinec pa je s svoje strani povedal: "Imela sva zelo prijeten pogovor, ne morem mimo tega, da je bil moj prijatelj Bojan sokriv oziroma je pomagal, da je do tega pogovora prišlo. Bojan, še enkrat hvala lepa. Ne bi rad ob spominih, ki jih imam na ta lepi šport in stotine in več tisoč tekmovalk in tekmovalcev, ki so šli skozi vrste smučarske zveze, ostala taka stvar nerazjasnjena, nerazčiščena in pustila kakšen grenak priokus."

Žiga Živulović j.r./Bobo

"Mislim, da sva si z Matejo tisti večer kar dosti stvari povedala. Jaz se hitro jočem, takrat sem se jokal, res, ker to je bil kamen nekje okoli vratu, sam nisem nikoli vedel točno, zakaj, bil pa je nek prepad, po mojem nepotreben," je še dejal.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord